1 pierś z kurczaka
1 szklanka kaszy kuskus
20 dag pieczarek
30 dag fasoli szparagowej
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 duża cebula
olej lub oliwa do smażenia
przyprawy:sól,pieprz,chili,papryka słodka,zioła prowansalskie
sos:3 łyżki ketchupu i koncentratu pomidorowego,zioła prowansalskie
Kuskus z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Pieczarki i cebulę obieramy,kroimy w kostkę i dusimy.Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski. Posypujemy go ziołami prowansalskimi. Smażymy na oleju lub oliwie.
3.Fasolę szparagową gotujemy w wodzie tak aby była miękka i kroimy w paski.
4.Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miekkości na oliwie lub oleju.
5.Kaszę kuskus zalewamy woda tak aby poziom wody przekraczał 0,5 cm poziomu kaszy i czekamy 5 minut.
6.Na dużej patelni lub w garnku łączymy wszystkie przygotowane składniki.Doprawiamy według uznania.
7.Przygotowujemy sos:ketchup mieszamy z koncentratem pomidorowym i niewielką ilością ziół prowansalskich.
Porady
Dla zaostrzenia smaku potrawe można podawąć z sosem.
Komentarze