Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 min.
2.
Foremki wysmarować tłuszczem (ja ropuszczam masło i smaruję foremki pędzelkiem). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Wycinać kółka foremką do babeczek. Wyłożyć ciastem foremki do babeczek. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-25 min. Wystudzić.
3.Śmietankę zmiksować pod koniec ubijania dodając cukier puder.Śmietanką napełnić babeczki.
4.Owoce pokroić w grubszą kostkę. Poukładać obficie na śmietance. Schłodzić.
Porady
Najlepiej do pieczenia babeczek sprawdzają się foremki metalowe.
Komentarze