kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

4.5 (188 ocen)

Babeczki bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu,a przede wszystkim przepyszne.

Składniki:

  • Składniki:

    Na spody:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka krupczatki
    3 żółtka
    250g masła (proponuję dać prawdziwe masło, smak ciasta jest wtedy zdecydowanie lepszy)
    4 łyżeczki cukru pudru
    cukier waniliowy

    Ponadto:
    -370ml śmietanki kremówki
    - dwa opakowania śmetan-fix(na 0,5 litra śmietany)
    -łyżka cukru pudru
    -dowolne owoce (u mnie świeże brzoskwinie i jagody)
    -tłuszcz do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 min.


  • 2.
    Foremki wysmarować tłuszczem (ja ropuszczam masło i smaruję foremki pędzelkiem). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Wycinać kółka foremką do babeczek. Wyłożyć ciastem foremki do babeczek. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-25 min. Wystudzić.
  • 3. Śmietankę zmiksować pod koniec ubijania dodając cukier puder.Śmietanką napełnić babeczki.
  • 4. Owoce pokroić w grubszą kostkę. Poukładać obficie na śmietance. Schłodzić.

Porady

Najlepiej do pieczenia babeczek sprawdzają się foremki metalowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować