królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Czyli zdrowe,smaczne danie - królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym w towarzystwie kaszy gryczanej białej i ziemniaczków z marchewką na parze.Danie moje powstało przez unowocześnienie przepisu mojej babci,która uwielbiała królika w sosie śmietanowym,kilka zmian i jest idealny:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • mięso z królika
    śmietana ukwaszona
    śmietana 18%
    masło
    cebula
    czosnek
    kieliszek wina wytrawnego białego lub czerwonego
    rozmaryn
    majeranek
    pieprz
    sól
    bulion drobiowy
    zioła prowansalskie
    papryka słodka
    ziemniak
    marchewka
    torebka kaszy gryczanej np białej
    koper lub szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy masło na patelni(ok pół kostki) i opiekamy na nim mięso z królika z każdej strony na rumiany kolor,dodajemy cebulę posiekaną by się zeszkliła,gdy już będzie szklista,dodajemy dwa ząbki czosnku i podpiekamy z minutkę by uwolnić zapach.
    Tak podpieczonego królika podlewamy winem i dusimy ok 10 min,następnie podlewamy bulionem,dodajemy rozmaryn,majeranek,zioła prowansalskie,liść laurowy,angielskie ziele,kminek,paprykę słodka tyle ile kto lubi i dusimy kolejne 5 min.
    Przelewamy mięso z sosikiem do naczynia żaroodpornego i pieczemy królika ok 1 godzinki w temperaturze 180 stopni.Pamiętajmy by mięso było całkiem zalane sosikiem.
    W tym czasie do szklanki wody dodajemy śmietanę ukwaszona i słodką i łyżkę maki pszennej i to mieszamy a następnie po godzinie dodajemy do pieczonego królika i dusimy go w tym kolejne pół godzinki.
    W czasie gdy królik się nam dopieka,kroimy marchewkę i ziemniaka i gotujemy na parze,oraz gotujemy kasze ,wszystko ładnie układamy na talerzu i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.Smacznego:)

Porady

Nie podawałam ilości mięsa lub składników,jest to takie danie gdzie każdemu może wyjść smakowo inaczej,zależy to kto co lubi,lubisz rozmaryn to dajesz go więcej,lubisz bardziej majeranek to dajesz jego więcej itd.Jeżeli lubisz inne zioła nie podane w przepisie również możesz je śmiało dodać. Tego dania nie da się zle wykonać,Na prawdę polecam:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować