Szybka kolacja dla miłośników ziemniaków:)
Pewnie zaraz mnie wszyscy zaatakują, że takie ciężkie jedzenie na noc? Jedzcie kiedy chcecie ! ;) byle Wam wszystkim smakowało!
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
kilka listków rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól himalajska (o właściwościach tej soli pisałam tutaj)
pieprz świeżo mielony
twaróg chudy
szczypiorek
jogurt naturalny
kiełki buraków
"krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy oliwę z oliwek, rozmaryn myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy paprykę, sól himalajską i pieprz. Mieszamy!
Obrany czosnek wrzucamy na wyłożoną papierem blachę, następnie wykładamy na blachę przyprawione ziemniaki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 190 stopni. W zależności od tego jak duże kawałki ziemniaków mamy musimy dostosować czas pieczenia. U mnie ok. 45 min.
2.A teraz przyszła kolej na twaróg. Nic prostszego! :)
Twaróg mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem, solą, pieprzem oraz jogutem naturalnym.
Komentarze