Klasyczna zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach. W trakcie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia w misce, a wodę w szklance z olejem. Sypką mieszankę dodajemy naprzemiennie z płynną, do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę rozdzielamy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mąki, a do drugiej kakao. Średniej wielkości blaszkę lub dużą keksówkę smarujemy odrobiną masła i opruszamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Po łyżce masy wylewamy naprzemiennie na środek formy (biała, a następnie na środek czarna). Czynność powtarzamy, aż ciasto się skończy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka). Zebrę można polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub zostawić saute, smacznego!
Porady
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wodę można zastąpić każdym innym napojem gazowanym.
Komentarze