Szybkie, łatwe w wykonaniu i pyszne muffiny, które zadowolą każdego :) Co ważne, można je przygotować z dowolnymi owocami, czekoladą czy bakaliami. Polecam :)
40 min
Składniki:
1 jogurt naturalny 180 g
3 kubki po jogurcie mąki pszennej
3 całe jajka
1 kubeczek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubeczek cukru
1 cukier waniliowy
Miarką w tym przepisie jest kubek po jogurcie.
Jogurtowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do jogurtu naturalnego dodajemy stopniowo mąkę, jajka, olej, cukier i na końcu cukier waniliowy (lub inny aromat, np. pomarańczowy) i proszek do pieczenia. Wszystko cały czas miksujemy.
2. Papilotki układamy na blaszce do muffinek. Następnie zalewamy je ciastem do 2/3 wysokości papilotki. Na to możemy ułożyć dowolne owoce wedle uznania i smaku. W moim przypadku były to maliny i wierzch posypany startą gorzką czekoladą.
3. Muffinki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Z tego przepisu możemy zrobić około 24 sztuki tych pyszności.
Komentarze