JABŁECZNIK NA KRUCHYM SPODZIE

0 (0 ocen)

  • 45 min

SZYBKO ZNIKA Z TALERZYKÓW

  • 45 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:

    2 SZKLANKI MĄKI
    1 SZKLANKA CUKRU
    100 G MASŁA LUB MARGARYNY
    2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
    1 ŻÓŁTKO
    2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
    3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY

    MASA JABŁKOWA:

    6 DUŻYCH JABŁEK
    3 ŁYŻKI CUKRU
    1 ŁYŻECZKA CYNAMONU

    GÓRNA WARSTWA:

    200 ML ŚMIETANKI 30%
    1 ŚMIETAN-FIX
    1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
    1 BIAŁKO
    2 ŁYŻKI MĄKI
    6 KOSTEK CZEKOLADY GORZKIEJ LUB MLECZNEJ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • POKROJONE KRUCHE CIASTO 1. DO MISKI WKŁADAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO,UGNIATAMY I FORMUJEMY KULĘ.CIASTO WKŁADAMY NA PÓŁ GODZINY DO LODÓWKI,ZAWINIĘTE W FOLIĘ.PO SCHŁODZENIU KROIMY KULĘ W PLASTRY I WYKŁADAMY JE NA NATŁUSZCZONĄ BLACHĘ.UGNIATAMY PALCAMI SPÓD CIASTA.PIEC W GORĄCYM PIEKARNIKU OK.5 MINUT.
  • 2. OBRANE JABŁKA KROIMY W KOSTKĘ I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI,DODAJĄC CUKIER I CYNAMON.SMAŻYMY,AŻ ZMIĘKNĄ.UKŁADAMY NA LEKKO PODPIECZONYM SPODZIE I PIECZEMY 15 MINUT.PO TYM CZASIE MOŻEMY NAŁOŻYĆ GÓRNĄ WARSTWĘ.
  • NAKŁADANIE 3. UBIJAMY BIAŁKO.OSOBNO UBIJAMY ŚMIETANĘ Z CUKREM I ŚMIETAN-FIXEM.DO UBITEJ ŚMIETANY DODAJEMY MĄKĘ I PIANĘ,CHWILĘ MIKSUJEMY.NAKŁADAMY NA GORĄCE CIASTO I PIECZEMY JESZCZE 30 MINUT.
  • CZEKOLADA 4. MISECZKĘ Z POŁAMANĄ CZEKOLADĄ WKŁADAMY DO GORĄCEJ WODY,MIESZAMY,AŻ SIĘ ROZPUŚCI.JAK CIASTO PRZESTYGNIE,POLEWAMY ŁYŻECZKĄ,CIENKIMI STRUŻKAMI.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować