Jabłecznik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DO MISKI WKŁADAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO,UGNIATAMY I FORMUJEMY KULĘ.CIASTO WKŁADAMY NA PÓŁ GODZINY DO LODÓWKI,ZAWINIĘTE W FOLIĘ.PO SCHŁODZENIU KROIMY KULĘ W PLASTRY I WYKŁADAMY JE NA NATŁUSZCZONĄ BLACHĘ.UGNIATAMY PALCAMI SPÓD CIASTA.PIEC W GORĄCYM PIEKARNIKU OK.5 MINUT.
2.OBRANE JABŁKA KROIMY W KOSTKĘ I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI,DODAJĄC CUKIER I CYNAMON.SMAŻYMY,AŻ ZMIĘKNĄ.UKŁADAMY NA LEKKO PODPIECZONYM SPODZIE I PIECZEMY 15 MINUT.PO TYM CZASIE MOŻEMY NAŁOŻYĆ GÓRNĄ WARSTWĘ.
3.UBIJAMY BIAŁKO.OSOBNO UBIJAMY ŚMIETANĘ Z CUKREM I ŚMIETAN-FIXEM.DO UBITEJ ŚMIETANY DODAJEMY MĄKĘ I PIANĘ,CHWILĘ MIKSUJEMY.NAKŁADAMY NA GORĄCE CIASTO I PIECZEMY JESZCZE 30 MINUT.
4.MISECZKĘ Z POŁAMANĄ CZEKOLADĄ WKŁADAMY DO GORĄCEJ WODY,MIESZAMY,AŻ SIĘ ROZPUŚCI.JAK CIASTO PRZESTYGNIE,POLEWAMY ŁYŻECZKĄ,CIENKIMI STRUŻKAMI.
Komentarze