Galaretka żurawinowa z lekką pianką

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Pyszna żurawinowa galaretka połączona z delikatnym, śmietankowym musem. Idealna na dziecięce przyjęcie lub poobiedni deser.

  • 5 godz.

Składniki:

  • - 1 opakowanie galaretki żurawinowej (ale oczywiście może być jakaś inna)
    - 250 ml śmietany 30%
    - kostka deserowej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Galaretka żurawinowa z lekką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i dzielimy na dwie równe porcje. Jedną odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki, żeby zgęstniała. Drugą porcję zostawiamy na wierzchu. Do szklaneczek nakładamy po 5-6 łyżek galaretki i chowamy do lodówki. Gdy galaretka w szklankach stężeje, wyjmujemy z lodówki miseczkę z połową galaretki. Śmietanę miksujemy na wysokich obrotach przez 5 minut. Gdy będzie gęsta, dodajemy do niej porcjami galaretkę wciąż miksując. Gdy pianka będzie gotowa, nakładamy po 3-4 łyżki do szklaneczek z galaretką. Chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie nakładamy kolejną warstwę (5-6 łyżek galaretki) i chowamy na godzinę do lodówki. Następnie układamy drugą warstwę pianki, chowamy do lodówki i po 15-20 minutach wylewamy resztę galaretki na wierzch. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny żeby dobrze stężało. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch deseru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować