Drożdżowe rogaliki z budyniem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki wlewamy rozpuszczone w letnim mleku drożdże, cukier i olej. Wbijamy żółtko, całość dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Budyń brzoskwiniowy:
W garnuszku podgrzewamy 150 ml mleka, pozostałe mleko wlewamy do szklanki. Wsypujemy do niej mąkę ziemniaczaną i cukier. Dobrze mieszamy. Do wrzącego mleka dodajemy masło i stopniowo stale mieszając wlewamy pozostałe mleko. Na małym gazie energicznie mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu. Po upływie 5 minut dodajemy do budyniu zblendowaną na gładką masę brzoskwinię. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Budyń gotowy.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą połowę rozwałkowujemy w kształt koła na grubość 0,5 cm. Kroimy w trójkąty i na każdym z nich układamy po płaskiej łyżeczce budyniu. Zwijamy rogaliki. Wierzch smarujemy białkiem jajka. Pieczemy w nagrzanym piekarniki w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Gotowe.
Komentarze