Drożdżowe rogaliki z budyniem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

Rumiane rogaliki z budyniem domowej roboty. Wystarczy jedna dojrzała brzoskwinia by nadać im orzeźwiającego, pachnącego latem, smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    1 żółtko
    1 białko do posmarowania
    3 łyżki cukru
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka drożdży instant

    Budyń brzoskwiniowy:

    300 ml mleka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła
    1 średnia brzoskwinia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z budyniem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe rogaliki z budyniem brzoskwiniowym 1. Ciasto:
    Do mąki wlewamy rozpuszczone w letnim mleku drożdże, cukier i olej. Wbijamy żółtko, całość dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
    Budyń brzoskwiniowy:
    W garnuszku podgrzewamy 150 ml mleka, pozostałe mleko wlewamy do szklanki. Wsypujemy do niej mąkę ziemniaczaną i cukier. Dobrze mieszamy. Do wrzącego mleka dodajemy masło i stopniowo stale mieszając wlewamy pozostałe mleko. Na małym gazie energicznie mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu. Po upływie 5 minut dodajemy do budyniu zblendowaną na gładką masę brzoskwinię. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Budyń gotowy.
  • Drożdżowe rogaliki z budyniem brzoskwiniowym 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą połowę rozwałkowujemy w kształt koła na grubość 0,5 cm. Kroimy w trójkąty i na każdym z nich układamy po płaskiej łyżeczce budyniu. Zwijamy rogaliki. Wierzch smarujemy białkiem jajka. Pieczemy w nagrzanym piekarniki w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować