Domowe lody chałwowe

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lody domowe - proste, z kilku składników. Smakują wspaniale!

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śmietanka 30 lub 36% - 330ml
    Mleko zagęszczone (w kartonie) - 200ml
    Cukier puder - 2 łyżki
    Chałwa waniliowa - 50g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Domowe lody chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe lody chałwowe 1. Chałwę rozdrabniamy w rękach. Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Chałwa nie rozmiesza się zupełnie, zostaną małe grudki, ale to nie problem.

    Śmietankę ubijamy - ważne, aby była dobrze schłodzona. Lepiej ubija się w zimnym pojemniku - można schłodzić misę w lodówce, lub obłożyć lodem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mleko z chałwą i mieszamy mikserem na małych obrotach.

    Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody mieszamy co pół godziny co najmniej 4 razy (masa powinna zamrażać się równomiernie). Potem zostawiamy w zamrażarce jeszcze na kilka godzin. Jeśli zostawicie lody na noc, warto wyjąć je na 5 minut przed podaniem.

Porady

Podajemy z owocami, sosem lub posypane czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować