deser z kaszy jaglanej

4.5 (156 ocen)

pyszny deser z kaszy jaglanej z owocami i bitą śmietaną. Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka
    1-1,5 łyżki cukru
    laska wanilii

    ok szklanki owoców (ja dałam jezyny, truskawki i maliny)
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki wody

    200ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Deser z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
  • 2. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii, wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości ok 15-20min co jakiś czas mieszając. Ugotowaną jaglankę przekładamy do pucharków
  • 3. Owoce wrzucamy do garnuszka, wlewamy odrobinkę wody, dodajemy cukier. Gotujemy kilka chwil aż puszczą sok. Rozdrabniamy widelcem (można także blenderem, ale ja chciałam mieć większe kawałki owoców) Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami wody dodajemy do owoców; mieszamy i gotujemy chwilkę żeby powstał tak jakby kisiel. Kiedy przestygnie wykładamy na kaszę.
  • 4. Na sam wierzch wykładamy ubitą śmietankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kasza jaglana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ekspresowe słodkości - sprawdź przepisy na szybkie desery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować