Jak wiadomo kasze są zdrowe ale nie wszyscy za nimi przepadają ( tak jak ja ). Jednak można znaleźć sposób by je jakoś "przemycić". Jednym z takich sposobów jest deser z kaszy jaglanej w formie musu z słodko kwaśnym musem malinowym.
Deser z kaszy jaglanej z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Następnie kaszę zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku. Do garnka wlać mleko, wodę i wsypać kaszę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożykiem wyskrobać ziarenka i dodać do kaszy. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 minut, do miękkości. Kaszę przestudzić. Przestudzoną kaszę miksować blenderem na mus dolewając mleka. Mus jaglany rozłożyć do kieliszków.
Maliny zmiksować na mus i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Mus malinowy nałożyć na mus jaglany.
Komentarze