Cytrynowiec

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Orzeźwiające ciasto na letnie gorące dni.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki wody
    3/4 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki kartoflanej
    1/2 proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    łyżka soku z cytryny

    Druga warstwa:
    2 szklanki wody
    4 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 szklanki soku z cytryny
    2 budynie waniliowe
    1 kostka masła

    Trzecia warstwa:
    1/2 l śmietany kremówki
    1 galaretka cytrynowa

    Wierzch:
    herbatniki
    lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Resztę składników mieszamy z żółtkami. Delikatnie dodajemy pianę.
  • 2. Masło ucieramy i dodajemy do budyniu. Wykładamy masę na biszkopt.
  • 3. Druga warstwa: gotujemy wodę z cukrem. Budynie rozrabiamy w soku z cytryny. Do gotującej się wody wsypujemy galaretkę, potem rozrobione budynie, gotujemy i studzimy.
  • 4. Trzecia warstwa: galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Mieszamy ją z ubitą kremówką. Wykładamy na masę budyniową.
  • 5. Układamy herbatniki maczane w soku z cytryny i lukrujemy.

Porady

Lukier możemy posypać kolorową posypką lub wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować