Ciasto z dynią, jabłkami i orzechami

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Smaczne i efektowne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki,
    3/4 kostki masła,
    0,5 szklanki cukru,
    2 żółtka,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki śmietany

    Składniki nadzienia:
    1,5 szklanki startych jabłek,
    0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
    1,5 szklanki startego miąższu dyni,
    0,5 szklanki cukru

    Ponadto:
    słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego,
    płatki migdałowe,
    kandyzowana skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z dynią, jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, połączyć z cukrem, żółtkami, kakao oraz śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i zamrozić. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce. Wysypać nim dno formy. Posypać orzechami. Utartą dynię wymieszać z jabłkami i cukrem. Masę wyłożyć na orzechy. Posypać resztą startego ciasta. Piec 40 min w temp. 200 stopni. Gorące ciasto posmarować dżemem. Udekorować płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować