Ciasto Snickers

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Snickers, ale w nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,,Snickers" , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka o wymiarach 23/33 cm.):

    ciasto:

    mąka pszenna 60 dag

    margaryna 30 dag,

    miód 4 łyżki,

    jajko 2 szt,

    cukier 1 szklanka,

    soda 2 łyżeczki,


    warstwa jabłkowa:

    jabłka kg,

    galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szt,


    masa budyniowa:

    mleko 500 ml,

    mąka pszenna 1 łyżka,

    mąka ziemniaczana 1 łyżka,

    cukier 4 łyżki,

    masło 20 dag,


    orzechowy krokant:

    orzechy włoskie 20 dag,

    miód 2 łyżki,

    masło 10 dag,

    cukier 10 dag,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Galaretki

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

    Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu, przed pieczeniem należy przygotować krokant.

    Krokant: Orzechy włoskie grubo kroimy, przekładamy je do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i stawiamy na palnik. Smażymy wszystko razem, przez cały czas mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia.

    Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta.

    Masa budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko z mąkę i energicznie mieszamy, gotujemy przez 3 min. Budyń ściągamy z palnika. Do budyniu dodajemy masło i mieszamy aż całkowicie się rozpuści i połączy z budyniem. Budyń wylewamy na ciasto i przykrywamy krokantem. Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Jabłka Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować