Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką

0 (0 ocen)

Proste i smaczne ciasto z brzoskwiniami i galaretką cytrynową. Dzięki połączeniu ciasta z masą serową - nie jest ani za suche, ani za mokre.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szklanki mąki tortowej

    MASA SEROWA:
    1/2 kg zmielonego twarogu
    mniejsze 1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżeczki kaszy manny
    2 czubate łyżeczki kakao
    1 aromat cytrynowy

    PONADTO:
    1 puszka brzoskwiń (połówki)
    5 galaretek cytrynowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone ciasto przed wylaniem galaretki 1. CIASTO: Margarynę, cukier i jajka miksujemy na pulchną masę. Wsypujemy proszek do pieczenia i miksując stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 28 x 40 cm, wyrównujemy.
    MASA SEROWA: Twaróg, cukier puder, jajko i kaszę manną miksujemy. Dodajemy kakao oraz aromat i ponownie miksujemy. Łyżką w odstępach kładziemy masę serową na wyłożone wcześniej ciasto. Każdą połówkę brzoskwini przekrawamy na 3 części. Kładziemy na masę serową i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200*C i pieczemy ok. 1 godziny.
  • Wylana galaretka na ciasto 2. Rozrabiamy galaretki w 5,5 szklanki wody. Studzimy i wylewamy na upieczone i przestudzone ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężały galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować