Ciasto królewskie

0 (0 ocen)

bardzo dobre

Składniki:


  • CIASTO:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    4 łyżki mąki krupczatki
    łyżeczka proszku
    MASA:
    szklanka mleka
    3 żółtka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    cukier wanilinowy
    3/4 kostki margaryny
    pół kieliszka spirytusu
    3 łyżki kakao
    6 kostek czekolady
    DODATKOWO
    kilka kostek czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Biała ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do tego cukier i ubijać do momentu uzyskania gęstej piany. Następnie zwolnić mikser do najmniejszych obrotów i wmiksować żółtka. Później wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i kakao i dodawać do masy po trochu i mieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st. w formie keksówce.
  • 2. MASA: 3/4 szklanki mleka zagotować. W reszcie rozpuścić: żółtka, mąkę, cukry i wymieszać dokładnie. Następnie gdy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczone składniki i mieszać do momentu zagotowania się masy. Odstawić do ostudzenia. Gdy wystygnie utrzeć margarynę i dodawać po trochu masy. Później dodać spirytus i kakao. Na koniec zetrzeć czekoladę i dodać startą do masy. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przełożyć większą połową masy i przykryć drugą częścią. Posmarować wierzch resztą częścią masy i posypać startymi kostkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować