Dlaczego ten deser nazwałam czekoladową rozkoszą? Ponieważ placek czekoladowy jest niebiański! Wilgotny, mocno czekoladowy jak brownie. Do tego lekki krem i kwaskowata galaretka owocowa. Musicie go spróbować!
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
3 jaja
150 ml mleka
130 ml oleju rzepakowego
60 g kakao
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
Krem:
250 g mascarpone
300 g śmietany 30%
1 kopiasta łyżka cukru pudru
Na galaretkę owocową:
500 g owoców - u mnie jagody, wiśnie, czereśnie, czarna porzeczka
3 łyżeczki żelatyny
1 szklanka cukru
dodatkowe owoce do ozdoby
Ciasto czekoladowa rozkosz z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do jednej miski dodajemy jajka, mleko, olej i cukier. Mieszamy trzepaczką do połączenia.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm.
Pieczemy 70 minut w 180 stopniach (opcja pieca góra-dół).
Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Z górnej odcinamy trochę wierzchu i kruszymy.
2.Krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy. Dzielimy na dwie części.
3.Galaretka:
Owoce dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek, szypułek. Wsypujemy do garnka wraz z cukrem. Chwilę gotujemy, aż owoce puszczą sok.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Wlewamy do owoców, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Gdy owoce zgęstnieją przelewamy galaretkę do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto. Zostawiamy, aż powstanie galaretka i przecinamy ją wzdłuż na pół. Tą czynność wykonałam dzień wcześniej.
4.Sposób podania:
Na paterę kładziemy ciasto, wykładamy jedną część kremu, na to galaretkę i ponownie ciasto, krem galaretkę. Wierzch posypujemy pokruszonym plackiem i ozdabiamy owocami.
Komentarze