Bułki pszenne z maślaną skórką (na jogurcie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się ogrzał.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej, jogurt, zagniatamy elastyczne ciasta, jeśli się lepi, możemy podsypać mąką, ale nie za dużo). Odstawiamy w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia.
Następnie smarujemy każdą rozpuszczonym masłem.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze