bułki pszenne z maślaną skórką (na jogurcie)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pachnące masełkiem, delikatne pszenne bułeczki, będą pasowały zarówno do powideł, jak i do szyneczki czy pieczonego schabu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 450 gram mąki pszennej + ewentualnie do podsypania (max 2 łyżki)
    mały kubeczek jogurtu naturalnego ( 130 - 150 gram)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    0,5 szklanki ciepłej wody
    25 gram drożdży
    2 łyżki oliwy lub oleju
    do posmarowania: 2 łyżki rozpuszczonego, schłodzonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenne z maślaną skórką (na jogurcie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulka 1. Jogurt wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się ogrzał.


    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej, jogurt, zagniatamy elastyczne ciasta, jeśli się lepi, możemy podsypać mąką, ale nie za dużo). Odstawiamy w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

    Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia.
    Następnie smarujemy każdą rozpuszczonym masłem.

    Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować