Bułki pszenne na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłej wody dodać miód, wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać drożdże,
wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn drożdżowy, jogurt i olej.
Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką.
Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie, przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części.
2.Z każdej części, uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować mlekiem,
lub wodą. Następnie, tępą strona noża, naciąć bułki na krzyż.
Zostawić na blaszce na 20 minut, do napuszenia.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 25 minut
Komentarze