To fajny pomysł na przekąskę by podać podczas zabawy HALLOWEEN. Bułeczki można przygotować wcześniej a potem za pomocą czekoladowych pisaków dowolnie je ozdobić.
Prawdziwa frajda dla dzieciaków.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
0,5 kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
1/4 l mleka
1/4 kostki masła
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
Bułeczki - pająki krzyżaki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże wymieszać, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki wymieszać przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić masło i ostudzić, a jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wylać ubite jajka do miski, a do tego dodać wyrośnięte drożdże i mieszać, powoli wsypywać mąkę, dodać szczyptę soli. Na koniec dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie formować kulki i zostawić na 15 min aż urosną. Wkładać na garnek z wkładem do gotowania na parze - lub sitko i parować pod przykryciem przez około 4-5 min. Gotowe przestygnięte bułeczki dowolnie dekorować czekoladowymi pisakami.
Komentarze