Biszkopt z musem truskawkowym i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać sypkie składniki i na końcu wlać olej. Delikatnie wymieszać ciasto i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. wody, podgrzać do rozpuszczenia i połączyć ze śmietanką. Masę wylać na biszkopt i odstawić na chwilę w zimne miejsce.
3.Mus truskawkowy rozmrozić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i wymieszać z musem. Tężejącą masę wylać na ciasto. Schłodzić.
4.Czekoladę połamać i połączyć ze śmietanką, podgrzać do rozpuszczenia, dodać żelatynę w proszku i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do lekkiego stężenia i wylać na ciasto. Całość schłodzić.
Komentarze