Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec

4.51 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Łatwe i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    ( blacha 22 - 26 )
    BISZKOPT JASNY :
    * jajka - 5 szt
    * cukier - 3/4 szkl
    * mąka - 3/4 szkl
    * mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
    BISZKOPT CIEMNY :
    * jajka r.M - 7 szt
    * sól - 1 szczypta
    * kakao - 1/3 szkl
    * mąka pszenna - 3/4 szkl
    * cukier drobny - 3/4 szkl
    MASA KAKAOWA :
    - śmietana 30 % - 500 ml
    - śmietan fix - 2 szt
    - cukier puder - 3 łyżki
    - kakao - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe Desery Biszkopty

Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT JASNY :

    Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier.
    Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.

    Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

    Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

    Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).

    Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

    Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    BISZKOPT CIEMNY :

    Zimne białka oddzielamy od żółtek

    ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

    Ubijamy je na sztywną pianę .

    Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

    Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

    Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

    ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

    Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

    Boków NICZYM nie smarujemy.

    Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

    Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

    ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

    Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

    Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    Kroimy na 2 blaty.

    MASA KAKAOWA :

    Śmietanę ubijamy mikserem.

    Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.

    Ubijamy na sztywno.

    CAŁOŚĆ :

    Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.

    Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.

    Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

    Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kakaowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować