Biszkopt z masą kakaową

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Dziś, aby osłodzić tę pochmurną pogodę zapraszam na proste i szybkie ciasto - w sam raz do popołudniowej kawy. Biszkopt jest bardzo puszysty, lekki i wypełniony bakaliami. Upiekłam go bez dodatku tłuszczu, a przełożyłam klasyczną masą kakaową, którą moja Mama przygotowywała do przekładania andrutów.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    - 10 jajek
    - 250 g mąki pszennej
    - 250 g cukru pudru
    - 0,5 szklanki bakalii (orzechy i rodzynki)

    MASA
    - 0,5 kostki masła
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 łyżka kakao

    DODATKI
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z masą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.
  • 2. MASA: Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • 3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować