Advokat z orzechami na rauszu

5 (148 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Ciasto dla dorosłych, bo nam też się coś należy:)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki mielonej sypkiej kawy

    Masa orzechowa:
    250g orzechów włoskich mielonych
    ½ szklanki mleka
    ¾ szklanki śmietany 30%
    130g masła
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki cukru
    16g cukru waniliowego
    3 łyżki spirytusu

    Krem śmietanowo - advokatowy:
    330ml śmietany 30%
    3/4 szklanki advokatu
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru waniliowego


    Dodatkowo:
    Biszkopty języczki nasączone kawą z mlekiem
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Advokat z orzechami na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając wlewać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kawę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w 180 stopniach przez ok. 15 - 20 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy.
  • 2. Masa orzechowa: Śmietanę zagotować z cukrem waniliowym. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, na koniec wsypać mąkę i wlać mleko, wymieszać. Roztwór wlać do gotującej się śmietany. Chwilę pogotować cały czas mieszając, na koniec wsypać orzechy. Gotować ok. 1 – 2 minut, do powstania jednolitej masy. Zimny orzechowy budyń utrzeć z masłem, na puszystą masę. Pod koniec wlać alkohol.
  • 3. Krem śmietanowo - advokatowy:
    Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce likieru. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt delikatnie nasączyć gorzką herbatą. Rozsmarować na nim masę orzechową, następnie ułożyć biszkopty języczki. Na wierzch wyłożyć krem advokatowy. Całość posypać kokosem lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować