Ciasto advokat

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znakomite ciasto z dodatkiem likieru advokat a w dodatku ni wymaga pieczenia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa:
    700 ml mleka
    torebka cukru wanilinowego
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    250 g miękkiego masła
    200 ml likieru advokat
    Dodatkowo
    300 g kakaowych herbatników
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Likiery Ciasto

Ciasto advokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka ucieramy żółtka z obiema mąkami i dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo zimny budyń, a na końcu stopniowo wlewamy likier advokat. Masę dzielimy na trzy części, przy czym ostatniej ma być najmniej. Na blaszkę wykładamy warstwę herbatników, rozsmarowujemy porcję kremu, ponownie warstwę herbatników, masę advokatową i przykrywamy warstwą herbatników. Ostatnie herbatniki smarujemy cieńszą warstwą masy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Likier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować