Ciasto advokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka ucieramy żółtka z obiema mąkami i dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo zimny budyń, a na końcu stopniowo wlewamy likier advokat. Masę dzielimy na trzy części, przy czym ostatniej ma być najmniej. Na blaszkę wykładamy warstwę herbatników, rozsmarowujemy porcję kremu, ponownie warstwę herbatników, masę advokatową i przykrywamy warstwą herbatników. Ostatnie herbatniki smarujemy cieńszą warstwą masy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao.
Komentarze