Najprostsze placuszki z cukinii

4.49 (143 ocen)

Latem placuszki z cukinii, podane z sosem czosnkowym czy koperkowym smakują wyśmienicie. Sprawdzą się idealnie, jako lekki obiad, podane z sałatką z sezonowych warzyw.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
    1 jajko
    ¼ szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    3 łyżki posiekanego koperku
    Sól i pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Najprostsze placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy na sitko, posypujemy solą i odstawiamy do zlewu na 10 minut, by cukinia puściła sok. Cukinię odciskamy w dłoniach, odciskając nadmiar płynu.
  • 2. W misce mieszamy cukinię z roztrzepanym jajkiem, mąką, koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Olej rozgrzewamy na patelni. Placuszki z cukinii smażymy, wykładając łyżkę ciasta na patelnię i delikatnie rozpłaszczając je, by powstał okrągły, cienki placuszek. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż z każdej strony będą złociste i chrupiące, około 3 minuty z każdej strony.
  • 4. Usmażone placuszki z cukinii wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Porady

Aby urozmaicić danie, do placuszków z cukinii można dodać pokrojony w małą kostkę ser feta lub mozzarellę. Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami. Możesz też wzbogacić ich smak dodając ostrą paprykę, czosnek, kumin czy szczyptę curry. Placki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym, koperkowym czy pomidorowym. Wędzony łosoś w plastrach skropiony sokiem z cytryny będzie kolejnym idealnie pasującym dodatkiem do tych placuszków z cukinii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować