Placki z cukinii – na zdrowie!

Chociaż smażone potrawy do najzdrowszych nie należą, to jednak trudno sobie ich czasami odmówić. Dlatego przy smażeniu warto sięgać po produkty zdrowe i najlepiej niskokaloryczne – żeby jak najbardziej zniwelować szkodliwość smażenia, a jednak cieszyć się tym pysznym, zakazanym owocem. Dlatego właśnie placki z cukinii są dobrym rozwiązaniem. Cukinia składa się w 90% z wody, jest niskokaloryczna i lekkostrawna (co przy smażeniu również jest istotne). Zawiera ona również cenne pierwiastki (wapń, fosfor, żelazo, magnez )i witaminy (B1, B2, PP, C), a jej spożywanie sprzyja przemianie materii. Dodatkowo kwiaty cukinii są jadalne, zatem nasze placki mogą być nie tylko smaczne i zdrowe, ale również pięknie udekorowanie – a więc mogą być ucztą zarówno dla ciała, jak i dla ducha.

 

Placki z cukinii – przepisy

Zacznijmy od rzepisu podstawowego, któy dla wielu osób jest bazą - zobacz przepis na najprostsze placki z cukinii. Takie danie będzie jeszcze zdrowsze, jeśli zdecydujemy się na oliwę z oliwek lub (najzdrowszy) olej z pestek winogron – zamiast zwykłego oleju. Jednak zdecydowanie najzdorwszą alternatywą dla smażenia, będzie upieczenie placuszków.

Takie warzywne placuszki przyrządza się z ziemniaków, cukinii, marchewki, cebuli i przypraw (oliwy, tymianku, soli morskiej, pieprzu), a ciasto robi się z mąki i jajek. Dodatkowo można użyć parmezanu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie mieszamy z utartymi na tarce o grubych oczkach warzywami, przyprawami, parmezanem. Dodajemy jajka i mąkę, całość dokładnie mieszamy. Z masy układamy placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 190 stopni przez 40 minut.

Takie placki z cukinii można podawać zarówno same, jak i jako dodatki do mięs czy serów.

Najprostszym przepisem na placki z cukinią w roli głównej jest ten, w którym cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (odlewając nadmiar soku), a do cukinii dodajemy starty żółty ser, czosnek i mieszamy je z mąką, jajkami, solą i pieprzem, a następnie smażymy jak placki ziemniaczane.

Nieco bardziej wyrafinowanym pomysłem na placki z cukinii jest przepis na  orzechowo-cukiniowe placuszki. Startą cukinię odciskamy z soku i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszoną fetę, jajko, mielone orzechy laskowe, pieprz i sól. Formujemy małe placuszki i smażymy. Najlepsze z sosem koperkowym!

Najczęściej robi się placki z dodatkiem ziemniaków lub z marchewką, ale ciekawą opcją są też placki z cukinii i kaszy jaglanej . Bardzo smaczne są również placki z dynią i cukinią. Poza tym, oczywiście, można robić tu ciekawe, kulinarne eksperymenty i sprawdzić np., jak będzie smakowała cukinia z bakłażanem, z papryką lub z burakami. Nie mówiac juz o tym, że koniecznie trzeba wypróbować wyśmienite placki z cukinii z tuńczykiem, miłośnikom dodatków mięsnych polecamy też przepis na placki z cukinii z kiełbasą.

Nie zwlekając więc – zobacz przepisy na placki z cukinii!