Nie każdy wie o tym, że po połączeniu nasion chia z wodą, można uzyskać niesamowicie zdrowy napój. Zwany jest on również iskiate lub chia fresca. Latem warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. To świetna alternatywa dla gotowych napojów izotonicznych i znakomity sposób na wykorzystanie popularnych nasion w inny sposób niż do puddingu z chia

Czym jest chia fresca? 

Chia fresca to znakomicie nawadniająca meksykańska lemoniada, która powstaje z kilku ogólnodostępnych składników. Jest ona wyjątkowo smaczna, orzeźwiająca oraz bardzo zdrowa. Aby ją zrobić, potrzebujecie tylko cytryny, wody, ziaren chia oraz miodu. Ostatni składnik możecie zastąpić syropem z agawy. Ponadto nic się nie stanie, jeśli pominiecie ten dodatek. Napój w takim wydaniu będzie mniej kaloryczny – idealny dla osób dbających o swoją figurę. 

Jak działa chia fresca – dlaczego warto ją pić? 

Chia fresca to napój, który rewelacyjnie nawadnia organizm. W związku z tym polecamy sięgać po niego latem. Poza tym zawiera on spore ilości błonnika. Składnik ten obniża stężenie cholesterolu oraz reguluje procesy trawienne. Powinny wprowadzić go do diety wszystkie osoby zmagające się z zaparciami. Warto również zaznaczyć, że napój z chia jest wyjątkowo bogaty w składniki mineralne takie jak wapń, potas, żelazo i magnez

Chia fresca jak zrobić – prosty przepis 

Chia fresca to banalnie łatwy i szybki do wykonania napój. Żeby go zrobić, należy przygotować następujące składniki: 

  • 500 ml wody 
  • 1 łyżkę miodu 
  • 2 łyżki nasion chia 
  • sok z jednej połówki cytryny 

Do dzbanka wsypcie nasiona chia. Zalejcie je wodą. Składniki dokładnie wymieszajcie ze sobą. Całość odstawcie na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajcie pozostałe składniki, czyli miód oraz sok z cytryny. Napój ponownie wymieszajcie. Chia fresca jest gotowa.  

Jeśli chcecie, przed podaniem możecie schłodzić napój przez ok. 30 minut w lodówce. Ponadto niektórzy wzbogacają go o liście mięty lub świeże maliny i truskawki. Zamiast cytryny, możecie użyć również limonki. Owoce cechują się podobnym smakiem oraz aromatem.