Pewnie zdarzają się wam takie dni, kiedy po prostu nie macie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny. Wtedy idealnie sprawdzi się tania i szybka potrawa, czyli kotlety z resztek. To oszczędne, a zarazem bardzo pyszne danie obiadowe może was też uratować w momencie, kiedy wszystkie sklepy są zamknięte. Będzie miłą odmianą w porównaniu do tradycyjnych kotletów mielonych, pieczarkowych, czy kotletów z jajek.

Kotlety dla oszczędnych - przepis z czasów komuny

Kotlety z resztek to wyjątkowy przysmak rodem z PRL-u. Będą idealne, gdy nie macie ochoty robić dużych zakupów na obiad. Możecie po prostu wykorzystać to co macie w lodówce lub pozostałości z poprzedniego obiadu, np. resztek ziemniaczanego purée. Ten przepis będzie też idealny dla zwolenników zasady zero waste, czyli niemarnowania żywności.

Kotlety przygotowane z resztek wyjdą naprawdę smaczne – będą miały delikatną i chrupiącą skórkę. W dodatku nie są tłuste, ponieważ zapieka się je w piekarniku.

"Oszczędniaki" - prosty i sprawdzony przepis 

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 g żółtego sera
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL
  • 100 g bułki tartej do panierowania
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie ziemniaki i pokrójcie na mniejsze kawałki, ugotujcie je do miękkości w osolonej wodzie i ubijcie tłuczkiem na jednolitą masę z dodatkiem masła, a następnie ostudźcie. Jeśli macie resztki ziemniaczanego puree z wczorajszego obiadu, od razu możecie przejść do 2. punktu;
  2. Zetrzyjcie żółty ser na tarce o drobnych oczkach.
  3. Posiekajcie drobno natkę pietruszki.
  4. Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki: ziemniaki, ser, przyprawy i natkę pietruszki.
  5. Do głębokiego talerza wbijcie jajko i rozbełtajcie je.
  6. Do drugiego talerza wsypcie bułkę tartą.
  7. Z przygotowanej masy uformujcie kotlety i po kolei maczajcie je w jajku, a później obtoczcie w bułce tartej.
  8. Przygotowane kotlety ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą z oliwek.
  9. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawcie do niego kotlety. Pieczcie je przez 10 minut, następnie odwróćcie je i pieczcie przez kolejne 10 minut.