Pewnie zdarzają się wam takie dni, kiedy po prostu nie macie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny. Wtedy idealnie sprawdzi się tania i szybka potrawa, czyli kotlety z resztek. To oszczędne, a zarazem bardzo pyszne danie obiadowe może was też uratować w momencie, kiedy wszystkie sklepy są zamknięte. Będzie miłą odmianą w porównaniu do tradycyjnych kotletów mielonych, pieczarkowych, czy kotletów z jajek.
Kotlety dla oszczędnych - przepis z czasów komuny
Kotlety z resztek to wyjątkowy przysmak rodem z PRL-u. Będą idealne, gdy nie macie ochoty robić dużych zakupów na obiad. Możecie po prostu wykorzystać to co macie w lodówce lub pozostałości z poprzedniego obiadu, np. resztek ziemniaczanego purée. Ten przepis będzie też idealny dla zwolenników zasady zero waste, czyli niemarnowania żywności.
Kotlety przygotowane z resztek wyjdą naprawdę smaczne – będą miały delikatną i chrupiącą skórkę. W dodatku nie są tłuste, ponieważ zapieka się je w piekarniku.
"Oszczędniaki" - prosty i sprawdzony przepis
Potrzebne składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 50 g żółtego sera
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 100 g bułki tartej do panierowania
- 3 gałązki natki pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierzcie ziemniaki i pokrójcie na mniejsze kawałki, ugotujcie je do miękkości w osolonej wodzie i ubijcie tłuczkiem na jednolitą masę z dodatkiem masła, a następnie ostudźcie. Jeśli macie resztki ziemniaczanego puree z wczorajszego obiadu, od razu możecie przejść do 2. punktu;
- Zetrzyjcie żółty ser na tarce o drobnych oczkach.
- Posiekajcie drobno natkę pietruszki.
- Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki: ziemniaki, ser, przyprawy i natkę pietruszki.
- Do głębokiego talerza wbijcie jajko i rozbełtajcie je.
- Do drugiego talerza wsypcie bułkę tartą.
- Z przygotowanej masy uformujcie kotlety i po kolei maczajcie je w jajku, a później obtoczcie w bułce tartej.
- Przygotowane kotlety ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą z oliwek.
- Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawcie do niego kotlety. Pieczcie je przez 10 minut, następnie odwróćcie je i pieczcie przez kolejne 10 minut.
Komentarze