Macie już "po korek" przetworów z pomidorów czy ogórków? Wasze ulubione to proste sałatki na zimę, które możecie wyciągnąć w każdej chwili i dodać do obiadu? My również za nimi przepadamy. Są doskonale miękkie, soczyste i zachowują wszystkie walory sezonowych warzyw. Jednym z bardziej niedocenianych jest bakłażan, który można przygotować na kilka sposobów. Zrobicie z niego nie tylko przepyszną pastę baba ganoush, ale także wiele innych przetworów. Dziś podzielę się z wami przepisem na sałatkę z bakłażana, która zawładnęła moim sercem. Robię ją już od kilku lat i gdy tylko zobaczę bakłażany na targu wiem, że to ten moment.
Co zrobić, aby bakłażan nie był gorzki?
Z bakłażanem jest 1 problem. Po przyrządzeniu jest dość nijaki w smaku i zwykle ma wyczuwalną goryczkę, której trudno się. Przez to wiele osób zniechęca się do tego warzywa i nie sięga po nie tak często, jak kiedyś. Pomogę wam to zmienić, gdyż jest wspaniały i szybki sposób na to, aby zapomnieć o nieprzyjemnym, gorzkim smaku.
Wybierzcie najlepiej najmłodsze okazy bakłażana. Możecie podpytać o nie na targu - są różne odmiany tego warzywa. Po opłukaniu, natrzyjcie kawałki bakłażana solą i pozostawcie na około 1,5 godziny. Po tym czasie odlejcie wodę, która zebrała się w miseczce. Po takiej wstępnej obróbce możecie działać dalej. Wraz z wilgocią pozbyliście się także gorzkiego smaku warzywa.
Wybierzcie ostre noże, aby szybko uporać się z tym zadaniem:
Przepis na sałatkę z bakłażana do słoików
Przyda wam się kilka wyparzonych słoików typu dżemówki lub te, których zwykle używacie do kiszenia ogórków na zimę.
Składniki:
- 3 kg bakłażanów
- 0,5 kg papryki słodkiej
- 2 sztuki pikantnej papryki
- 100 g czosnku
- 200 g octu
- 160 g cukru
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- sól
Przygotowanie:
- Bakłażany dokładnie opłuczcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Posólcie je i odstawcie na około 1,5 godziny. Następnie wodę spod bakłażana wylejcie - to w niej zbierze się cała goryczka.
- Do miksera dodajcie pokrojone papryki - słodką i ostrą.
- Dodajcie czosnek.
- Wymieszajcie ocet, cukier i olej.
- Bakłażana ugotujcie przez około 20 minut.
- Następnie przełóżcie na patelnię razem z ostrym sosem.
- Duście przez 15 minut.
- Następnie włóżcie do wyparzonych słoików i zamknijcie pokrywki.
- Wekujcie przez 15 minut we wrzącej wodzie.
- Następnie odłóżcie słoiki na blat kuchenny do góry dnem.
Komentarze