Macie już "po korek" przetworów z pomidorów czy ogórków? Wasze ulubione to proste sałatki na zimę, które możecie wyciągnąć w każdej chwili i dodać do obiadu? My również za nimi przepadamy. Są doskonale miękkie, soczyste i zachowują wszystkie walory sezonowych warzyw. Jednym z bardziej niedocenianych jest bakłażan, który można przygotować na kilka sposobów. Zrobicie z niego nie tylko przepyszną pastę baba ganoush, ale także wiele innych przetworów. Dziś podzielę się z wami przepisem na sałatkę z bakłażana, która zawładnęła moim sercem. Robię ją już od kilku lat i gdy tylko zobaczę bakłażany na targu wiem, że to ten moment.

Co zrobić, aby bakłażan nie był gorzki?

Z bakłażanem jest 1 problem. Po przyrządzeniu jest dość nijaki w smaku i zwykle ma wyczuwalną goryczkę, której trudno się. Przez to wiele osób zniechęca się do tego warzywa i nie sięga po nie tak często, jak kiedyś. Pomogę wam to zmienić, gdyż jest wspaniały i szybki sposób na to, aby zapomnieć o nieprzyjemnym, gorzkim smaku.

Wybierzcie najlepiej najmłodsze okazy bakłażana. Możecie podpytać o nie na targu - są różne odmiany tego warzywa. Po opłukaniu, natrzyjcie kawałki bakłażana solą i pozostawcie na około 1,5 godziny. Po tym czasie odlejcie wodę, która zebrała się w miseczce. Po takiej wstępnej obróbce możecie działać dalej. Wraz z wilgocią pozbyliście się także gorzkiego smaku warzywa.

Wybierzcie ostre noże, aby szybko uporać się z tym zadaniem:

Przepis na sałatkę z bakłażana do słoików

Przyda wam się kilka wyparzonych słoików typu dżemówki lub te, których zwykle używacie do kiszenia ogórków na zimę.

Składniki:

  • 3 kg bakłażanów
  •  0,5 kg papryki słodkiej
  • 2 sztuki pikantnej papryki
  • 100 g czosnku
  • 200 g octu
  • 160 g cukru
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • sól

Przygotowanie:

  1. Bakłażany dokładnie opłuczcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Posólcie je i odstawcie na około 1,5 godziny. Następnie wodę spod bakłażana wylejcie - to w niej zbierze się cała goryczka
  3. Do miksera dodajcie pokrojone papryki - słodką i ostrą.
  4. Dodajcie czosnek.
  5. Wymieszajcie ocet, cukier i olej.
  6. Bakłażana ugotujcie przez około 20 minut.
  7. Następnie przełóżcie na patelnię razem z ostrym sosem.
  8. Duście przez 15 minut.
  9. Następnie włóżcie do wyparzonych słoików i zamknijcie pokrywki.
  10. Wekujcie przez 15 minut we wrzącej wodzie.
  11. Następnie odłóżcie słoiki na blat kuchenny do góry dnem.