Jak już wiemy z poprzedniego artykułu kawę odkryto i wykorzystywano w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano ją gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz kawowca nie uprawiano. Około 800-go roku p.n.e. mieszkańcy regionu "Kaffa", położonego w górskich obszarach Etiopii, tłukli ziarna kawowca i mieszali je z tłuszczem zwierzęcym, by wykorzystywać ich właściwości podczas wypraw wojennych.
Na początku Arabowie wytwarzali wino z miąższu sfermentowanych owoców kawy. W ten sposób kawa zaczęła być nazywana jako "Qahwah" - które jest arabskim słowem oznaczającym, ni mniej ni więcej, tylko wino. (Z tego słowa następnie ewoluowała dzisiejsza nazwa "kawa"). Napój znany był również jako "qishr" ("kisher") i był używany podczas ceremonii religijnych. Ów napój z kawy stał się substytutem wina w arabskich praktykach religijnych gdzie wino było i jest zakazane.
Dopiero w końcu XIV wieku po raz pierwszy zaczęto palić kawę na gorących kamieniach, czemu zawdzięczamy dzisiaj typowy aromatyczny smak kawy. Eksportowano ją z krajów arabskich do sąsiednich regionów przez port Mokka (skąd pochodzi nazwa kawy z mlekiem i dodatkiem czekolady) drogą morską.
W końcu XV wieku położony na południowym końcu Morza Czerwonego arabski port Mokka był już dużym ośrodkiem handlu kawą. Wraz zekspansją arabską zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się na Bliskim Wschodzie.
Ale kawa w świecie arabskim nie była początkowo przyjmowana z entuzjazmem. W 1511 roku na sądzie teologicznym w Mekce konserwatywni, ortodoksyjni immami wprowadzili zakaz jej używania ze względu na jej stymulujące efekty. Mimo to w 1524 roku zakaz ten został unieważniony z rozkazu tureckiego sułtana Selima I. Podobny zakaz, jak ten z Mekki, został wprowadzony w egipskim Kairze w 1532 roku; a kawiarnie i magazyny przechowujące kawę zostały wówczas natychmiast zamknięte.Wobec szybkiego wzrostu popularności napoju zakazy wkrótce zniesiono. O ile w Arabii kontrowersje wokół nowej używki szybko zanikły, o tyle nad Bosforem jej kariera rozwijała się znacznie wolniej. Pobudzające właściwości palonych ziaren bywały obiektem krytyki religijnych ortodoksów, a pierwsze kawiarnie stawały się nieraz forami burzliwych dyskusji, co niepokoiło sułtanów. Restrykcje ustały u schyłku XVI wieku. Zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik w handlu stało się mocarstwem kawowym.
Pierwszą kawiarnię, mimo sprzeciwu duchownych islamskich, którzy uważali kawę za narkotyk, otwarto w Konstantynopolu (obecnie Stambule), w ( i tu źródła różnie podają) 1457 lub 1554 r.
Komentarze