Anyż gwiazdkowy

Anyż gwiazdkowy (Illicium verum) - zwany również badianem pochodzi z południowo-wschodnich Chin lub z Indii zachodnich. Obecnie uprawiany jest głównie w Chinach. Drzewo niewielkie, wiecznie zielone, obsypane białożółtymi, drobnymi kwiatami. Owoce pojawiają się na drzewie w szóstym roku życia i przez wiele lat owocują, nawet kilka razy w roku. Brązowe, zdrewniałe owoce swoim kształtem przypominają ośmioramienną gwiazdę. W każdym ramieniu znajduje się nasiono. Badian ma słodko-korzenny smak i aromatyczny zapach. Zapach i smak ma podobny do anyżu zwykłego, lecz bardziej intensywny.

Anyż gwiazdkowy najszersze zastosowanie ma w kuchni orientalnej. Używany jest do duszonych potraw mięsnych: wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Jest doskonałym dodatkiem do jarzyn i sosów. Urozmaica smak deserów: ciast, ciasteczek i cukierków. Nadaje aromatu kompotom, syropom, herbatom i grzanym winom. Przyprawia się nim zupy owocowe, poncze i likiery. Chińczycy używają go do aromatyzowania jaj, a także podają po zakończonym posiłku do przeżuwania dla odświeżenia oddechu.

Tę niezwykle aromatyczną przyprawę należy stosować z umiarem. Już jedna gwiazdka potrafi zmienić smak potrawy. Można wykorzystywać cały owoc lub proszek otrzymany z utartych w moździerzu gwiazdek.

 

 

Świetnie łączy się z innymi przyprawami korzennymi. Anyż gwiazdkowy występuje przede wszystkim jako przyprawa, ale wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Używany jest jako środek wzmacniający i rozkurczowy, łagodzi bóle reumatyczne, pobudza apetyt, reguluje trawienie.

Ma właściwości moczopędne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

 

Anyż to również dekoracja. Gwiazdkowy kształt sprawia, że przepięknie wygląda w przygotowanych daniach. Pomalowane złotą lub srebrną farbą gwiazdki, rozrzucone na biesiadnym stole nadają przyjęciu elegancki, wytworny charakter.

Przepisy warte wykorzystania:

Korzenny napój cytrynowo-truskawkowy

Składniki na 2-3 osoby:

Anyż

  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 3 szt. anyżu gwiazdkowego
  • 1 cytryna
  • mała laska cynamonu
  • 4 truskawki
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W czajniczku zaparzyć herbatę. Dodać laskę cynamonu i anyżek gwiazdkowy.
  2. Cytrynę sparzyć, pokroić w cząstki.
  3. Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
  4. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy cukier według uznania.

Napój można podawać gorący lub schłodzony, najlepiej w naczyniu szklanym, wtedy ciekawie prezentują się rozpływające barwy truskawek, herbaty i cytryny.

Kurczak w sosie anyżowym

Składniki na 2-3 osoby:

  • udka kurczaka 8 szt.
  • 3 szt. anyżu gwiazdkowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 czerwoną paprykę

  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała cebula
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy marynatę: anyż gwiazdkowy rozdrabniamy na drobne kawałki, imbir, czerwoną paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, z cytryny wyciskamy sok, łączymy wszystkie składniki ze sobą.
  2. Oczyszczone udka kurczaka pozostawić w marynacie na min. 3 godziny. Od czasu do czasu obrócić udka, tak aby marynata całkowicie je pokryła.
  3. Udka kurczaka pokryte marynatą szczelnie przykrywamy folią aluminiową, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy przez 5-8 minut, aż do zarumienienia mięsa.