Niektórzy nie potrafią rozpocząć dnia bez kawy. Nawet jeśli nie przepadacie za tym napojem, warto wiedzieć o nim wiecej, poznać jej rodzaje, sposoby zbierania i wiedzieć, czym różni się espresso od latte i americano.

W świat swojej kawowej pasji wprowadza nas limorp:

Nigdy nie byłem miłośnikiem kawy. Pamiętam że wielokrotnie próbowałem się nauczyć ją pić ale bez większych sukcesów. Po prostu zwykła parzona kawa mi nie smakowała i działała na mnie nie tyle pobudzająco co rozbijająco; trzęsły mi się ręce miałem problemy z oddechem i miałem złe samopoczucie. Jednak pracując w gastronomi musiałem żyć koło niej. Zdobywając szlify kelnerskie zacząłem poznawać inne oblicze kawy niż tylko tradycyjna polska parzona z mlekiem, śmietanką lub bez. Mój zawód dał mi możliwość poznania metod parzenia kawy za pomocą ekspresu ciśnieniowego dzięki któremu można otrzymać takie cuda jak; espresso, latte, cerma, latte macchiatto i moje ulubione cappuccino oraz wiele wiele innych.


Po moich pierwszych doświadczeniach z kawą niechętnie podchodziłem do tego tematu, ale wszystko zaczęło się zmieniać gdy trafiłem do świetnej restauracji, gdzie barmani bariści dodatkowo zdobili malując na kawach różne wzory. Bardzo mi się to podobał i powoli zacząłem się w to wciągać, podpatrywałem w jaki sposób to robią, uczyłem się nazewnictwa i podstaw teorii szerokiego tematu jakim jest kawa, no i oczywiście w końcu otworzyłem się na smak kawy. Jednak pracując tam nie miałem zbyt wiele możliwości, aby rozwinąć umiejętności praktyczne. Życie jest jednak zaskakujące i restauracja, w której pracowałem, została z dnia na dzień zamknięta, a ja musiałem szukać nowej pracy, co dość szybko się udało. W nowym miejscu okazało się, że jest wspaniały ekspres do kawy, a kelnerzy muszą sobie sami ją przygotowywać. Tu nastąpił prawdziwy przełom. Wiedza zdobyta wcześniej plus chęci i upór w doskonaleniu się doprowadziły do tego, że już sam jestem baristą i potrafię wykonywać różne cuda z kawy i na kawie.


Zostałem niedawno poproszony o poprowadzenie cyklu artykułów o kawie. Stwierdziłem, że chętnie się podejmę tego wyzwania i podzielę się z wami zdobytą wiedzą i doświadczeniem.