Sernik z budyniem (proszkiem) zyskuje lepszy aromat, a masa serowa nabiera dzięki niemu lepszej konsystencji. Proszek budyniowy dodaje się zwykle pod koniec miksowania masy serowej. Jeśli go nie macie, można go pominąć lub zastąpić 40 gramami mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Zamiast budyniu i jego zamiennika możecie też zastosować inny produkt. 

Sernik z sypkim dodatkiem - 2 łyżki dla superefektu

Zamiast budyniu do masy serowej wmiksujcie 2 łyżki (ok. 40 g) kisielu w proszku (nierozpuszczonego w wodzie). Do klasycznego sernika najbardziej będzie pasował kisiel cytrynowy, ale pomarańczowy również będzie dobrym wyborem. Dlaczego warto zrobić sernik z kisielem? Z kilku powodów. Kisiel:

  • podbija kolor masy serowej (przydatne, jeśli trafiliście na blade żółtka)
  • nadaje jej bardziej zdecydowany smak i aromat

Poza tym zagęszcza masę i sprawia, że jest jeszcze delikatniejsza niż zwykle.

W proporcji 2 łyżki kisielu na 1 kg sera smak dodatku pozostanie niewyczuwalny. Na pewno nie wyczujecie skrobi z kisielu w masie. 

Sernik z kisielem cytrynowym - przepis

Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego lub półtłustego twarogu (może być również ser z wiaderka)
  • 1 szklanka drobnoziarnistego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub wanilinowego 
  • 200 g masła
  • 5 jajek podzielonych na żółtka i białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie (ok. 40 g - na pół litra wody) kisielu cytrynowego lub pomarańczowego 
  • otarta skórka z 1 wyparzonej cytryny

Dodatkowo: kawałek masła lub odrobina oleju do natłuszczenia formy, bułka tarta do oprószenia formy i cukier puder do oprószenia ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Roztopcie i wystudźcie masło. 
  2. Ser zmiksujcie w dużej misce z żółtkami, cukrem drobnoziarnistym, waniliowym, masłem i kisielem (proszkiem). Dodajcie startą skórkę z wyparzonej cytryny i ponownie wymieszajcie. 
  3. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. C. 
  4. W osobnym naczyniu ubijcie na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Wmieszajcie ją delikatnie do masy serowej. 
  5. Przełóżcie masę do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. 
  6. Pieczcie sernik ok. 60 minut - do zezłocenia się wierzchu i suchego patyczka. 
  7. Wystudźcie ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika - bez wyciągania go na zewnątrz. 
  8. Po wystudzeniu posypcie cukrem pudrem lub polejcie lukrem.