Duszony boczek będzie smakował szczególnie tym, którzy uwielbiają gęste dania, wyraziste smaki i bogate aromaty. Zapach duszonego boczku pobudzą apetyt nie tylko u domowników, ale również u najbliższych sąsiadów. Taki boczek doskonale zastąpi wam gulasz - będzie równie sycący i rozgrzewający jak jednogarnkowa potrawka.
Duszony boczek - pyszna gęsta potrawka i dodatek do innych dań
Kuchnia azjatycka kocha treściwe sosy. Do przygotowania dania potrzebny będzie sos hoisin. Kupicie go nawet w mniejszych marketach, ale jeśli nie macie gotowego, da się go w prosty sposób zastąpić. Sposób przygotowania poniżej. Możecie też całkiem z niego zrezygnować na rzecz większej ilości sosu śliwkowego.
Sos śliwkowy do mięs (jeśli nie macie gotowego lub własnych przetworów) z kolei zastąpi 50 g suszonych śliwek zmiksowanych ze sporą szczyptą cynamonu, 3 łyżkami oleju, 1 goździkiem, solą i pieprzem. Taki sos, jeśli wam zostanie, możecie też zużyć później do innych tłustych mięs na ciepło.
Typową dla kuchni chińskiej, lekko kleistą konsystencję dania otrzymacie dzięki 1 sypkiemu dodatkowi - mące kukurydzianej, która z pozostałymi składnikami i sosami stworzy gęstą glazurę. Duszony boczek po chińsku świetnie pasuje do gotowanego ryżu. Możecie też przełożyć nim podgrzane pampuchy i podać z odświeżającą, łagodną surówką, np. z marchewki.
Duszony boczek po chińsku - przepis
Składniki:
- 700 g surowego boczku wieprzowego
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 2 cm bardzo drobno posiekanego korzenia imbiru
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki sosu śliwkowego (może być domowy)
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 300 ml wody
Składniki na domowy sos hoisin:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego lub zmielonej czarnej fasoli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki octu ryżowego (może być też winny lub jabłkowy)
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania mięsa:
- Pokrójcie boczek w niezbyt cienkie plastry o długości 5-8 cm.
- Oprószcie mięso mąką kukurydzianą i przesmażcie na oleju, aż się zarumieni.
- Dodajcie pieprz, posiekany imbir, oba sosy i doprowadźcie do wrzenia.
- Przykryjcie patelnie i duście boczek na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie.
- W międzyczasie mieszajcie i w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody. Boczek nie może się przypalić.
- Podawajcie z ryżem i posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Sposób przygotowania sosu hoisin:
- Przeciśnijcie czosnek przez praskę.
- Wymieszajcie ze sobą w miseczce wszystkie składniki z wyjątkiem soli i pieprzu.
- Spróbujcie, posólcie i popieprzcie do smaku - aż otrzymacie zadowalający smak.
Komentarze