Duszony boczek będzie smakował szczególnie tym, którzy uwielbiają gęste dania, wyraziste smaki i bogate aromaty. Zapach duszonego boczku pobudzą apetyt nie tylko u domowników, ale również u najbliższych sąsiadów. Taki boczek doskonale zastąpi wam gulasz - będzie równie sycący i rozgrzewający jak jednogarnkowa potrawka.

Duszony boczek - pyszna gęsta potrawka i dodatek do innych dań

Kuchnia azjatycka kocha treściwe sosy. Do przygotowania dania potrzebny będzie sos hoisin. Kupicie go nawet w mniejszych marketach, ale jeśli nie macie gotowego, da się go w prosty sposób zastąpić. Sposób przygotowania poniżej. Możecie też całkiem z niego zrezygnować na rzecz większej ilości sosu śliwkowego. 

Sos śliwkowy do mięs (jeśli nie macie gotowego lub własnych przetworów) z kolei zastąpi 50 g suszonych śliwek zmiksowanych ze sporą szczyptą cynamonu, 3 łyżkami oleju, 1 goździkiem, solą i pieprzem. Taki sos, jeśli wam zostanie, możecie też zużyć później do innych tłustych mięs na ciepło. 

Typową dla kuchni chińskiej, lekko kleistą konsystencję dania otrzymacie dzięki 1 sypkiemu dodatkowi - mące kukurydzianej, która z pozostałymi składnikami i sosami stworzy gęstą glazurę. Duszony boczek po chińsku świetnie pasuje do gotowanego ryżu. Możecie też przełożyć nim podgrzane pampuchy i podać z odświeżającą, łagodną surówką, np. z marchewki. 

Duszony boczek po chińsku - przepis

Składniki:

  • 700 g surowego boczku wieprzowego
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 2 cm bardzo drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki sosu śliwkowego (może być domowy)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 300 ml wody 

Składniki na domowy sos hoisin: 

  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki masła orzechowego lub zmielonej czarnej fasoli 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego (może być też winny lub jabłkowy)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania mięsa:

  1. Pokrójcie boczek w niezbyt cienkie plastry o długości 5-8 cm. 
  2. Oprószcie mięso mąką kukurydzianą i przesmażcie na oleju, aż się zarumieni. 
  3. Dodajcie pieprz, posiekany imbir, oba sosy i doprowadźcie do wrzenia. 
  4. Przykryjcie patelnie i duście boczek na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie.
  5. W międzyczasie mieszajcie i w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody. Boczek nie może się przypalić.
  6. Podawajcie z ryżem i posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Sposób przygotowania sosu hoisin: 

  1. Przeciśnijcie czosnek przez praskę.
  2. Wymieszajcie ze sobą w miseczce wszystkie składniki z wyjątkiem soli i pieprzu.
  3. Spróbujcie, posólcie i popieprzcie do smaku - aż otrzymacie zadowalający smak.