The Food & Cooking of Peru, bo o tej książce mowa, to anglojęzyczna podróż po tradycyjnych peruwiańskich daniach. Mało z nas wie, ze kuchnia peruwiańska uznawana jest za jedną z najbardziej różnorodnych na świecie. Łączy ona wpływy kulinarne pochodzące z 4 kontynentów, a wielość składników używanych do przyrządzania potraw zapewniona jest przez różnorodne strefy klimatyczne występujące na obszarze kraju.

Książkę otwierają teksty dotyczące kulinarnej historii kraju, klimatu oraz położenia geograficznego i oczywiście informacje na temat tradycji kulinarnych i kultury jedzenia . Dowiemy się o podstawowych produktach, których używa się do dań oraz o narodowych świętach podczas których serwuje się tradycyjne potrawy. Wszystko ilustrują kolorowe zdjęcia, pokazujące jak ciekawy pod wieloma względami jest to kraj.

Jeśli chodzi o przepisy, podzielono je na 6 standardowych grup: przystawki, zupy, ryby i owoce morza, dania mięsne, potrawy wegetariańskie i dodatki oraz desery.  Do każdego przepisu dołączona jest krótka informacja na jego temat – jakie jest jego pochodzenie, z czym można je podawać i jak jeść. To przydatne kwestie, szczególnie kiedy trafiamy na nietypowy przepis jak na przykład zupę z kury z dżungli lub humitas, czyli masę kukurydzianą zawinięta w liście kukurydzy.

Aby gotowanie było jeszcze łatwiejsze, każdy przepis ilustruje duże zdjęcie efektu finalnego oraz małe zdjęcia-kroki, które mogą przydać się podczas przyrządzania królika w sosie z orzeszków ziemnych, kaczki z ryżem lub smażonej fasoli z jajkami i platanami i innych tradycyjnych peruwiańskich smakołyków.

Zobacz wszystkie recenzje oraz weź udział w naszej dyskusji o książkach.