Smażenie to bardzo częsty sposób obróbki cieplnej mięsa. Danie będzie kusić chrupkością i wspaniałym smakiem, jeśli tylko właściwie się do niego zabierzecie. Choć wydaje się, że nie ma nic trudnego w takim przygotowaniu, to jeden błąd może sprawić, że wasza potrawa będzie gorzej smakowała.

Najważniejsza zasada podczas smażenia

W trakcie smażenie musicie pamiętać o niezmiernie ważnej zasadzie. Mianowicie, chodzi o to, żeby nie przykrywać pokrywką smażonego jedzenia. Jeśli to zrobicie – nie będzie to już smażeniem, a bardziej będzie przypominać gotowanie potrawy.

Należy tego unikać również ze względu na to, że danie straci wtedy swoją charakterystyczną chrupkość, którą tak wiele osób uwielbia. Dodatkowo, po przykryciu patelni pokrywką, woda zawarta w mięsie lub warzywach, zacznie się pod nią skraplać, a po podniesieniu przykrywki – kapać na rozgrzany tłuszcz. Efektem tego będzie nieprzyjemne pryskanie, które może spowodować zabrudzenia, a czasami nawet być niebezpieczne dla zdrowia (np. pryśnięcie w oko).

Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia?

Częstym problemem podczas smażenia jest właśnie pryskający na wszystkie strony tłuszcz. Co zrobić, żeby się przed tym uchronić? Jest na to prosty sposób, wystarczy dodać jeden powszechnie stosowany produkt.

Jeszcze przed wlaniem oleju na patelnię, musicie wsypać na nią łyżeczkę soli. Charakteryzuje się ona działaniem higroskopijnym, przez co wchłania wodę. Pamiętajcie jednak, żeby wcześniej dokładnie osuszyć dłonie. W przeciwnym razie każda spływająca z nich kropelka spowoduje pryskanie.