Choć wiele osób przechodzi na weganizm lub wegetarianizm, to mięso nadal cieszy się sporą popularnością i ma dużą rzeszę miłośników. Żeby jednak potrawy z niego były dobrze przygotowane, na samym początku wymaga ono odpowiedniego pokrojenia. Choć nie wydaje się to trudną sztuką, to okazuje się jednak, że detale podczas wykonywania tej czynności, mają naprawdę ogromne znaczenie. Co więcej, mogą one wpłynąć na to, jak mięso będzie smakowało.

Jak poprawnie należy kroić mięso?

Mało osób wie o tym, jak istotny jest kierunek, w którym kroi się mięso. Ma to ogromne znaczenie dla jego późniejszego smaku. Nie powinno się robić tego wzdłuż włókien, tylko w poprzek.

Jeśli zastosujecie się do tej wskazówki, mięso będzie bardziej kruche. Co więcej, dzięki temu zabiegowi, nawet po obróbce termicznej, pozostanie ono delikatne i łatwiejsze do pogryzienia.

Zamoczcie w tym mięso, będzie wspaniale kruche

Jeśli chcecie, żeby przygotowane przez was mięso wręcz rozpływało się w ustach, skorzystajcie z następującego triku. Polega on na odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Zyska ono wtedy głębszy smak i lepszą konsystencję.

Musicie zamarynować mięso w mocnym naparze z herbaty. Zanim jednak umieścicie w je w nim, poczekajcie, aż odpowiednio przestygnie (nie może to być wrzątek). Możecie do tej marynaty dodać także inne składniki, np. cukier, miód, piwo, sól.