Buraczki do słoików sprawdzają się nie tylko do dań głównych. Pasują zarówno do mięsa, jak i do wielu warzywnych dań, dodatek do naleśników na słono i placuszków z patelni. Pasuje do nich nie tylko ocet czy chrzan, ale również przyprawy korzenne, np. goździki, cynamon w laskach czy kminek. To jednak wciąż nie wszystko, z czym możecie je połączyć.
Buraczki do słoików - czas uzupełnić spiżarnię
Buraczki możecie zakisić jak ogórki - z baldachami kopru i sporą ilością czosnku oraz z suszonym rozmarynem lub świeżą bazylią. Bazylia przyjemnie odświeży smak kiszonki i można ją zjeść razem z buraczkami, wyjmując prosto z solanki. Jest przepyszna. Takie buraki będą doskonałym dodatkiem do sałatek, samodzielną surówką lub po zmiksowaniu będą świetną pastą do chleba i farszem, np. do naleśników.
Inny ciekawy sposób na buraczki tarte polega na podpieczeniu warzyw przed włożeniem ich do słoika i zalaniem solanką. Pieczenie buraków wydobędzie z nich wszystko, co najlepsze - słodki, głęboki smak. Warzywa skarmelizują się w środku, a w połączeniu z jabłkami będą prawdziwym cymesem na zimę. Kolejny nasz pomysł na buraczki tarte jest jeszcze prostszy. Nie dodamy do buraków ani kropli octu, a i tak będą bardzo wyraziste i pyszne.
Przepis na buraczki tarte do słoików bez octu
Składniki (na 4 słoiki o pojemności 1 l):
- 4 kg buraków
- 4 l przegotowanej, gorącej wody
- 10 łyżek soli niejodowanej
- liście laurowe (po 1 liściu na słoik)
- ziele angielskie (po 2-3 kulki na słoik)
Sposób przygotowania:
- Wyszorujcie buraki i ugotujcie je do miękkości. Wystudźcie je i obierzcie ze skórki, gdy będą już chłodne.
- Buraczki zetrzyjcie na tarce lub pokrójcie w cienkie plastry i przełóżcie do słoików. Dociśnijcie dłonią (najlepiej w rękawiczce) lub czystą drewnianą łyżką.
- Wsyp do każdego słoika po 1 liściu laurowym i po 2-3 kulki ziela angielskiego.
- Rozpuśćcie sól w gorącej wodzie i zalejcie buraczki wrzącą zalewą. Zostawcie ok. 3 cm wolnego miejsca od góry.
- Zakręćcie szczelnie i pasteryzujcie ok. 30 minut.
Z czym jeść buraczki tarte w solance?
Buraczki do słoików bez octu będą pasować doskonale do kurczaka i indyka, ale również do kaczki, podrobów, wieprzowiny i wołowiny czy dziczyzny. Będą wyśmienite zarówno na zimno, jak i, po podsmażeniu z jabłkiem lub gruszką czy cebulką - na ciepło. Będą pasować również do pasty twarogowej na kanapki - wystarczy zmiksować je z białym serem.
Tarte buraczki możecie też wykorzystać do zrobienia ciekawej przekąski z kuchni gruzińskiej - pchali. Trzeba je zmielić z orzechami włoskimi, czosnkiem, kolendrą, natką pietruszki i granatem. Po zmieleniu uformujcie z nich kulki i schłodźcie w lodówce. Są bardzo sycące i nadają się do jedzenia prosto z ręki.
Komentarze