Proponujemy wam przygotowanie zupy pomidorowej w nietypowej odsłonie. Będzie to bardziej śródziemnomorska niż polska wersja, ale szybko się przekonacie, że smak tak zrobionej zupy nie ma sobie równych. W naszym przepisie używamy dobrej jakości pomidorów z puszki i 1 triku, dzięki któremu stają się się słodkie i smakują jak w środku lata. Metoda z użyciem piekarnika sprawia, że się karmelizują i cały ich smak zostaje wewnątrz, nie wyparowuje z garnka, jak podczas tradycyjnego gotowania. Poznajcie sposób na pieczony krem pomidorowy bez użycia grama koncentratu. 

Zupa pomidorowa bez gotowania - przepis

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bardzo dobrej jakości (np. pelati)
  • 2 średnie cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 gałązki świeżej bazylii lub oregano (jeśli nie macie, może być łyżka suszonych ziół)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 220 st. z funkcją góra-dół;
  2. Pokrójcie cebule na ósemki i ząbki czosnku na pół, poszarpcie bazylię;
  3. Wyłóżcie na blachę pomidory w puszce (razem z sokiem), kawałki cebuli, czosnek, posypcie ziołami, cukrem i dodajcie oliwę oraz niecałą łyżeczkę soli i oprószcie świeżo zmielonym pieprzem. Przemieszajcie i zapieczcie na ok. 50 minut w temp. - aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje;
  4. Po ok. 50 minutach przełóżcie zawartość blachy wraz z sokiem do blendera, podlejcie bulionem, sosem sojowym i 3 łyżkami tahini. Zblendujcie upieczone pomidory na aksamitny krem;
  5. Przelejcie do garnka i zagotujcie, doprawcie w razie potrzeby solą i pieprzem;
  6. Przygotujcie w międzyczasie sos: do miseczki wlejcie pozostałą część tahiny, wymieszajcie ją z 2 łyżkami zimnej wody, następnie dolejcie sok z cytryny. Sos powinien mieć rzadką konsystencję - w razie potrzeby rozrzedźcie go wodą. Doprawcie solą i pieprzem;
  7. Zupa najlepiej smakuje z grzankami podsmażonymi na oliwie, ale możecie też podać ją z kluseczkami kładzionymi;
  8. Przed podaniem możecie przybrać miseczkę świeżą lub suszoną bazylią i polać odrobiną oliwy.

Zupa pomidorowa będzie jeszcze lepsza, dzięki 3 zasadom

Trzymajcie się zawsze 3 prostych zasad, podczas przyrządzania ulubionej zupy, a stanie się jeszcze smaczniejsza. 

  • Nie oszczędzajcie na pomidorach. Wykorzystajcie w przepisie dobrej jakości puszkowane włoskie pomidory, np. odmiany San Marzano (DOP). Mają one najwięcej miąższu, który jest bazą tej zupy. 
  • W sezonie na pomidory, możecie upiec w ten sposób świeże. Doskonale sprawdzą się odmiany z dużą ilością miąższu: śliwkowe, bawole serce lub bardzo słodkie pomidorki czereśniowe - w ich przypadku, w środku sezonu, możecie pominąć cukier. 
  • Jeśli w składzie pomidorów z puszki znajduje się już sól, możecie zmniejszyć jej ilość w przepisie.