Proponujemy wam przygotowanie zupy pomidorowej w nietypowej odsłonie. Będzie to bardziej śródziemnomorska niż polska wersja, ale szybko się przekonacie, że smak tak zrobionej zupy nie ma sobie równych. W naszym przepisie używamy dobrej jakości pomidorów z puszki i 1 triku, dzięki któremu stają się się słodkie i smakują jak w środku lata. Metoda z użyciem piekarnika sprawia, że się karmelizują i cały ich smak zostaje wewnątrz, nie wyparowuje z garnka, jak podczas tradycyjnego gotowania. Poznajcie sposób na pieczony krem pomidorowy bez użycia grama koncentratu.
Zupa pomidorowa bez gotowania - przepis
Składniki:
- 2 puszki pomidorów bardzo dobrej jakości (np. pelati)
- 2 średnie cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 gałązki świeżej bazylii lub oregano (jeśli nie macie, może być łyżka suszonych ziół)
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 220 st. z funkcją góra-dół;
- Pokrójcie cebule na ósemki i ząbki czosnku na pół, poszarpcie bazylię;
- Wyłóżcie na blachę pomidory w puszce (razem z sokiem), kawałki cebuli, czosnek, posypcie ziołami, cukrem i dodajcie oliwę oraz niecałą łyżeczkę soli i oprószcie świeżo zmielonym pieprzem. Przemieszajcie i zapieczcie na ok. 50 minut w temp. - aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje;
- Po ok. 50 minutach przełóżcie zawartość blachy wraz z sokiem do blendera, podlejcie bulionem, sosem sojowym i 3 łyżkami tahini. Zblendujcie upieczone pomidory na aksamitny krem;
- Przelejcie do garnka i zagotujcie, doprawcie w razie potrzeby solą i pieprzem;
- Przygotujcie w międzyczasie sos: do miseczki wlejcie pozostałą część tahiny, wymieszajcie ją z 2 łyżkami zimnej wody, następnie dolejcie sok z cytryny. Sos powinien mieć rzadką konsystencję - w razie potrzeby rozrzedźcie go wodą. Doprawcie solą i pieprzem;
- Zupa najlepiej smakuje z grzankami podsmażonymi na oliwie, ale możecie też podać ją z kluseczkami kładzionymi;
- Przed podaniem możecie przybrać miseczkę świeżą lub suszoną bazylią i polać odrobiną oliwy.
Zupa pomidorowa będzie jeszcze lepsza, dzięki 3 zasadom
Trzymajcie się zawsze 3 prostych zasad, podczas przyrządzania ulubionej zupy, a stanie się jeszcze smaczniejsza.
- Nie oszczędzajcie na pomidorach. Wykorzystajcie w przepisie dobrej jakości puszkowane włoskie pomidory, np. odmiany San Marzano (DOP). Mają one najwięcej miąższu, który jest bazą tej zupy.
- W sezonie na pomidory, możecie upiec w ten sposób świeże. Doskonale sprawdzą się odmiany z dużą ilością miąższu: śliwkowe, bawole serce lub bardzo słodkie pomidorki czereśniowe - w ich przypadku, w środku sezonu, możecie pominąć cukier.
- Jeśli w składzie pomidorów z puszki znajduje się już sól, możecie zmniejszyć jej ilość w przepisie.
Komentarze