Niedawno pisaliśmy o znanych głównie w Chorwacji pączkach. Fritule to smażone pączki z ciasta drożdżowego wzbogacone o tarte jabłko i skórkę z cytryny. Są one tak smaczne, że nie potrzebują nadzienia. Wszystko, co potrzebne, jest już w środku. Swoje pączki mają również Grecy. Greckie pączki lukumades są znane również w Turcji (przy granicy z Grecją) i na Cyprze. Jeśli poszukujecie pączków, które zaskoczą maruderów znudzonych tradycyjnymi propozycjami, to bardzo dobry pomysł. Zaskakuje tutaj nie tylko lukier czy posypka, ale nawet rozczyn, bo dodaje się do niego 3 łyżki oliwy. 

Co to są lukumades? 

Lukumades to greckie pączki drożdżowe w rozmiarze orzecha włoskiego. Masę do smażenia kładzie się na tłuszcz za pomocą łyżeczki do herbaty. Aby ciasto odchodziło łatwo od łyżeczki, wcześniej przygotujcie odrobinę oleju i co kilka uformowanych pączków maczajcie w niej łyżeczkę. Poza rozczynem, w którym znajduje się tłuszcz, różnią się one od innych dodatkami. Autentyczne lukumades oblewa się syropem (lukrem) cukrowym z dodatkiem miodu, cynamonu i cytryny, a to wszystko wieńczy posypka orzechowo-cynamonowa z sezamem. Możecie też obsypać je kruszonymi pistacjami. Podaje się je na ciepło. 

Pączki z lukrem miodowym - przepis

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 450 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 85 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 białko jajka
  • olej do smażenia

Dodatkowo do przybrania (opcjonalnie): 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 łyżką sezamu i 1 łyżką drobno posiekanych orzechów.

Składniki na lukier miodowy:

  • 250 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 gruby plaster cytryny
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania: 

  1. Zróbcie rozczyn: pokruszcie drożdże, dodajcie oliwę i zalejcie ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży i dajcie rozczynowi ok. 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  2. Przygotujcie ciasto: mąkę przesiejcie do osobnej miski. Wymieszajcie ją z solą i cukrem, dodajcie do aktywnego rozczynu. Wyróbcie na gładkie i jednolite ciasto.
  3. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, ubijcie białko na sztywną pianę i wmieszajcie do ciasta.
  5. Nagrzejcie olej w niewysokiej temperaturze, maksymalnie do 175 st. C.
  6. Łyżeczką do herbaty wybierajcie z masy kulki ciasta i wrzucajcie na od razu na rozgrzany tłuszcz. Starajcie się nie wrzucać jednocześnie zbyt dużo sztuk (by nie obniżyć za bardzo temperatury oleju).
  7. Smażcie ok. 3 minuty z obu stron. Wyławiajcie pączki łyżką cedzakową i odkładajcie na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Przygotujcie lukier miodowy: zagotujcie na niewielkim ogniu wszystkie składniki, wyłówcie cytrynę, wyłączcie palnik i odstawcie na chwilę na bok. Jeszcze ciepłe pączki polejcie stygnącym lukrem i posypcie mieszanka cynamonu, orzechów i sezamu. Jeśli nie macie cierpliwości, pomińcie lukier, posypkę i jedzcie od razu.