Niedawno pisaliśmy o znanych głównie w Chorwacji pączkach. Fritule to smażone pączki z ciasta drożdżowego wzbogacone o tarte jabłko i skórkę z cytryny. Są one tak smaczne, że nie potrzebują nadzienia. Wszystko, co potrzebne, jest już w środku. Swoje pączki mają również Grecy. Greckie pączki lukumades są znane również w Turcji (przy granicy z Grecją) i na Cyprze. Jeśli poszukujecie pączków, które zaskoczą maruderów znudzonych tradycyjnymi propozycjami, to bardzo dobry pomysł. Zaskakuje tutaj nie tylko lukier czy posypka, ale nawet rozczyn, bo dodaje się do niego 3 łyżki oliwy.
Co to są lukumades?
Lukumades to greckie pączki drożdżowe w rozmiarze orzecha włoskiego. Masę do smażenia kładzie się na tłuszcz za pomocą łyżeczki do herbaty. Aby ciasto odchodziło łatwo od łyżeczki, wcześniej przygotujcie odrobinę oleju i co kilka uformowanych pączków maczajcie w niej łyżeczkę. Poza rozczynem, w którym znajduje się tłuszcz, różnią się one od innych dodatkami. Autentyczne lukumades oblewa się syropem (lukrem) cukrowym z dodatkiem miodu, cynamonu i cytryny, a to wszystko wieńczy posypka orzechowo-cynamonowa z sezamem. Możecie też obsypać je kruszonymi pistacjami. Podaje się je na ciepło.
Pączki z lukrem miodowym - przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 450 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 85 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżek cukru
- 1 szczypta soli
- 1 białko jajka
- olej do smażenia
Dodatkowo do przybrania (opcjonalnie): 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 łyżką sezamu i 1 łyżką drobno posiekanych orzechów.
Składniki na lukier miodowy:
- 250 ml wody
- 200 g cukru
- 1 gruby plaster cytryny
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Zróbcie rozczyn: pokruszcie drożdże, dodajcie oliwę i zalejcie ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży i dajcie rozczynowi ok. 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Przygotujcie ciasto: mąkę przesiejcie do osobnej miski. Wymieszajcie ją z solą i cukrem, dodajcie do aktywnego rozczynu. Wyróbcie na gładkie i jednolite ciasto.
- Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto będzie wyrośnięte, ubijcie białko na sztywną pianę i wmieszajcie do ciasta.
- Nagrzejcie olej w niewysokiej temperaturze, maksymalnie do 175 st. C.
- Łyżeczką do herbaty wybierajcie z masy kulki ciasta i wrzucajcie na od razu na rozgrzany tłuszcz. Starajcie się nie wrzucać jednocześnie zbyt dużo sztuk (by nie obniżyć za bardzo temperatury oleju).
- Smażcie ok. 3 minuty z obu stron. Wyławiajcie pączki łyżką cedzakową i odkładajcie na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przygotujcie lukier miodowy: zagotujcie na niewielkim ogniu wszystkie składniki, wyłówcie cytrynę, wyłączcie palnik i odstawcie na chwilę na bok. Jeszcze ciepłe pączki polejcie stygnącym lukrem i posypcie mieszanka cynamonu, orzechów i sezamu. Jeśli nie macie cierpliwości, pomińcie lukier, posypkę i jedzcie od razu.
Komentarze