Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, od lat zdecydowanie lepiej niż na wybiegach czuje się w kuchni. Pani Ewa już w 2007 roku prowadziła własny telewizyjny program kulinarny, „Ewa gotuje”. Produkowała również przez wiele lat programy Roberta Makłowicza, wydaje książki, a od 2017 roku można ją często spotkać w Krakowie, w restauracji Zalipianki, której jest właścicielką. Prowadzi też własną stronę internetową pełną przepisów na pyszne dania. Pani Ewa sprytnie wplata trendy gastronomiczne do swoich przepisów. Nawiązują do tradycji, są proste, a jednocześnie nowoczesne. Taki jest też jej smalec. Nie będziecie mogli się od niego oderwać. 

Zróbcie kremowy smalec metodą 1:1:1

Przepis na smalec Ewy Wachowicz jest nieco inny niż klasyczny, ale efekt - palce lizać. Składniki i ich proporcję zapamiętacie od razu, bo wynosi ona 1:1:1. Stąd właśnie nazwa tej metody. W przepisie na smalec Ewy Wachowicz znajduje się oczywiście wytopiona słonina (1 kg), a poza tym jabłka i cebula (również po 1 kilogramie).

Jabłka powinny być kwaśne. Jeśli będą one słodkie, smalec również przejmie słodki smak. Odpowiednie będą antonówki, jabłka odmiany szara reneta, a w sezonie - papierówki. Poza nimi niezbędna będzie jeszcze sól oraz obowiązkowy majeranek, który da o sobie znać aromatycznym, apetycznym zapachem po otwarciu słoika. Żadna przyprawa nie pasuje tutaj lepiej. Zróbcie superkremowy, najlepszy smalec w swoim życiu. 

Przepis na smalec Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg cebuli
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 czubata łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie w kostkę słoninę i przełóżcie ją do garnka o grubym dnie. Roztopcie ją na wolnym ogniu.*
  2. Gdy słonina się topi, obierzcie jabłka i cebulę. Pokrójcie je w drobną kostkę i przełóżcie do garnka ze słoniną. 
  3. Dodajcie majeranek i sól. Gotujcie ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  4. Po upływie tego czasu wyłączcie gaz i odłóżcie garnek na bok, do wystudzenia.
  5. Gdy smalec będzie już chłodny, przełóżcie go do słoików. Przechowujcie w lodówce. 

*Aby smalec był jeszcze bardziej kremowy, kawałki słoniny przed wytopieniem możecie dodatkowo zmielić.

Smalec Ewy Wachowicz będzie doskonały na chlebie razowym (najlepiej upieczonym samodzielnie). Podawajcie go koniecznie z ogórkiem kiszonym. 

Źródło: EwaWachowicz.pl