Domowy smalec wytapiany na patelni najczęściej służy jako dodatek do niedzielnej jajecznicy lub jest przepyszną bazą do smażenia kotletów schabowych. Przyrządzane na nim domowe frytki czy kawałki ziemniaków to prawdziwe niebo w gębie. Samodzielne wytapianie smalcu bywa jednak pracochłonne i wiąże się z czyszczeniem tłustych pozostałości, których nie da się uniknąć, jeśli standardowo używacie do tego patelni. Na szczęście jest inna metoda robienia smalcu domowym sposobem. Dzięki patentowi, którym na swoim kanale YouTube OddaszFartucha podzielił się kucharz Tomasz Strzelczyk, raz na zawsze zapomnicie o resztkach tłuszczu, osadzających się na każdym skrawku kuchni. Poniżej znajdziecie jego patent oraz przepis krok po kroku.

Domowy smalec bez smażenia Tomasza Strzelczyka - przepis

Składniki:

  • 2-3 kg słoniny
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 liści laurowych
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 6 łyżeczek suszonego majeranku (najlepiej rozetrzeć przyprawę w palcach przed wsypaniem do słoików)

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrójcie na mniejsze paseczki;
  2. Przełóżcie do maszynki do mielenia mięsa i zmielcie na grubych oczkach;
  3. Do wyparzonych wcześniej słoików włóżcie po równo ziele angielskie, zmiażdżone ząbki czosnku i liście laurowe;
  4. Dodajcie zmieloną słoninę do 3/4 wysokości słoika. Nie przygniatajcie jej łyżką, aby pozostawić miejsce na swobodne wytopienie;
  5. Na wierzch dodajcie świeżo roztarty majeranek;
  6. Słoiki ze słoniną i przyprawami przykryjcie folią aluminiową i włóżcie do zimnego piekarnika, nagrzewającego się do 190 stopni Celsjusza;
  7. Pozostawcie je tam na około 90 minut;
  8. Po tym czasie wyjmijcie je i zdejmijcie folię. Rozprowadźcie smalec po całej powierzchni;
  9. Zakręćcie słoiki, gdy są jeszcze ciepłe.

Co dodać do domowego smalcu, żeby był smaczniejszy?

Jeżeli chcecie, aby smak smalcu był jeszcze intensywniejszy, zetrzyjcie kilka ząbków czosnku na tarce o drobnych oczkach lub tej, której używacie do starcia skórki z cytryny. Wymieszajcie całość partiami, podczas nakładania słoniny do słoików. Idealnie sprawdzą się tutaj także jako dodatki suszone leśne grzyby czy cząber.

Źródło: https://www.youtube.com/@ODDASZFARTUCHA