Siekane kotlety drobiowe przygotowuje się bardzo szybko, a dzięki różnym dodatkom za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Moi bliscy już prawie zapomnieli o schabowych czy mielonych, bo właśnie o siekane proszą najczęściej. Wypróbowaliśmy wiele przepisów i sposobów na to pyszne danie obiadowe. Kilkoma pomysłami chętnie się z wami podzielimy. 

Siekane kotlety - jak je zrobić?

Siekane kotlety udają się z różnych rodzajów mięsa, podrobów oraz warzyw. W naszym serwisie Przyslijprzepis.pl znajdziecie proste przepisy m.in. na wyśmienite kotlety siekane z kurczaka, siekane kotlety z wątróbki wieprzowej, a także z sarny. Jeżeli pokroicie mięso w większe kawałki, wyjdą wam słynne kotleciki szuszu. Danie będzie pyszne również zrobione z gotowanego mięsa z rosołu lub leśnych grzybów.

Siekane kotlety drobiowe rewelacyjnie smakują w lekko pikantnej wersji z przyprawą gryos i sezamem. Możecie je też przyrządzić z dodatkiem kukurydzy z puszki albo podsmażonych z czosnkiem i cebulą pieczarek, a także z pokrojoną w drobną kostkę cukinią lub pieczonym fenkułem. Wspaniałym dodatkiem jest także tarty ser. Genialnie smakują siekane kotlety otulone boczkiem. U nas w domu wśród składników obowiązkowo pojawia się zielenina (natka pietruszki, świeża kolendra, bazylia lub koperek), ale jeśli za nią nie przepadacie, po prostu pomińcie ten składnik. Siekane kotlety drobiowe zwykle smaży się na patelni. My jednak najczęściej zapiekamy je w piekarniku

Siekane kotlety drobiowe z piekarnika - przepis

Kotlety zrobione tą metodą będą wyjątkowo soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. Są zdrowsze i zdecydowanie mniej tłuste niż kotlety z patelni. Na dodatek, unikając smażenia, nie zapaskudzicie sobie całej  kuchenki, pryskającym na wszystkie strony rozgrzanym olejem. Jak widzicie, same plusy. Wypróbujcie nasz przepis na to danie. 

Składniki na 10 kotletów:

  • 500 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka (polecamy czerwoną, dla koloru, ale może być każda)
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku (jeśli robicie te kotlety dla dzieci, pomińcie ten składnik lub zmniejszcie ilość czosnku do 1 ząbka)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz

Opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżego koperku, jeśli lubicie zieleninę, 1 łyżeczka mieszanki curry, jeśli lubicie indyjskie smaki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety umyjcie, a następnie dokładnie oczyśćcie je z błonek;
  2. Mięso posiekajcie w drobną kosteczkę i przełóżcie do miski,
  3. Do posiekanego mięsa dodajcie przyprawy (papryka, curry, gałka muszkatołowa), dokładnie wymieszajcie;
  4. Cebulę obierzcie i drobno posiekajcie. Przełóżcie ją do drugiej miski;
  5. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli;
  6. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie warzywo w bardzo drobną kostkę. Przełóżcie ją do miski z cebulą i czosnkiem;
  7. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach;
  8. Jeśli używacie świeżej zieleniny, opłuczcie ją i drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do miski z pozostałymi warzywami;
  9. Do miski z mięsem wbijcie jajko. Wymieszajcie;
  10. Dodajcie po dwie łyżki bułki tartej, mąki ziemniaczanej i jogurtu;
  11. Dodajcie zawartość miski z pokrojonymi warzywami, czyli cebulę, czosnek, paprykę, marchew i zieleninę;
  12. Doprawcie całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszajcie;
  13. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia;
  14. Piekarnik ustawcie na 180 stopni C, grzanie góra-dół;
  15. Dłonie zmoczcie zimną wodą. Z masy mięso-warzywnej formujcie zgrabne, nieduże kotlety i układajcie je na blaszce;
  16. Siekane kotlety drobiowe pieczcie przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zarumienią.