20 października uczestnicy zaproszeni zostali do restauracji Halka, która mieści się w Warszawie, przy ul. Pańskiej 85. Podczas pierwszego spotkania mieli okazję się poznać i posmakować dań, które następnie kolejnego dnia przygotowywali w części warsztatowej. Zarówno serwowane potrawy, jak i piękne wnętrza restauracji wzbudziły wśród gości wielkie uznanie. Halka składa się bowiem z trzech, pełnych uroku sal – Łowickiej, Kredensowej, oraz Witrażowej, z które charakterem odzwierciedlają swoje nazwy. Dodatkową atrakcją jest klimatyczny ogródek, odwiedzany przez gości także w zimie. Ciekawostką dla Warsztatowiczów była informacja, że w obecnej siedzibie Halki mieścił się kultowy „Dom” z serialu Jana Łomnickiego.


W niedzielę 21 października przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Uczestnicy kursu, którzy zebrali się w Centrum Techniki Kulinarnej, mieli za zadanie przygotować pięć dań z drobiu, które poprzedniego dnia degustowali w Halce. Pod czujnym okiem Marcina Budynka i Pawła Hajna rozpoczęli gotowanie od żołądków drobiowych, które, mimo początkowej niechęci, okazały się tak pyszne, że zostały wybrane potrawą dnia. Następnym daniem – kontrowersyjnym, bo nie każdy lubi wątróbkę – była sałatka z wątróbką drobiową, granatem i śliwkami. Połączenie składników dało tak wspaniały efekt, że chwalili je nawet zagorzali przeciwnicy wątróbki. Kolejne dania – znakomicie przyjęte przez uczestników warsztatów to duszone udo gęsie na modrej kapuście z puree ziemniaczanym i nieco zaskakująca kaczka pieczona w sosie cytrusowym. Na zakończenie Warsztatów uczestnicy przygotowali wyborne pierożki filo nadziewane farszem z kaczki.


Zdjęcia z tej edycji warsztatów oraz znaleźć już można w na naszej stronie. Zobacz!

Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: facebook.com/WarsztatyKulinarne. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 12 listopada, między 8:30 a 10:45.


Zapraszamy na kolejną edycję Warsztatów już w listopadzie! Tym razem tematem przewodnim będą Dania z ziemniaków.

Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez naszą stronę.

Partnerzy warsztatów kulinarnych:

logo

SagaAlmaWiteksfit easyCookie e-mieszanie

TVP2Pytanie na śniadanieKobieta WpWP