Na kolejne największe święto rogala w Polsce (11 listopada i związane z nim rogale świętomarcińskie) trzeba będzie jeszcze poczekać. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w piekarniku wyczarować inne szybkie rogaliki. Bez drożdży, wyrabiania i czekania, aż wyrośnie ciasto. Będzie ono delikatne i puszyste, jak w cukierni.
Czym nadziewać rogaliki? 3 pomysły na słodki farsz
Rogaliki z cukierni często rozczarowują ilością lub jakością farszu. Jeśli zdarzyło wam się już trafić na wypieki, w których farszu jest tyle, co „kot napłakał”, koniecznie podkasajcie rękawy i zróbcie słodkie wypieki na własnych zasadach i z odpowiednią ilością słodkiej wkładki. Czym je napełnić, by wywołać uśmiechy jak rogale - i by obyło się bez smutnych podkówek? Rogale z dżemem czy nadzienie z powideł zostawcie początkującym. Zaskoczcie swoich bliskich czymś innym. Czym warto nadziać rogaliki?:
- farsz z kremem daktylowym
Oryginalnym, a zarazem nieco lżejszym niż zwykle nadzieniem niż zwykle będzie krem daktylowy bez cukru. Jak go zrobić? 1 szklankę kaszy jaglanej trzeba kilka razy przepłukać we wrzątku. W ten sposób pozbędziecie się ewentualnej goryczki. Następnie trzeba dodać ją do garnka, wsypać 1 szklankę pokrojonych daktyli, zalać 2 szklankami mleka i gotować pod przykryciem przez 15 minut (od momentu, aż zawrze). Po wystudzeniu krem daktylowy trzeba doprawić sokiem i skórką z 1 wyparzonej cytryny i zmiksować. W razie potrzeby rozcieńczyć krem połową szklanki mleka i ponownie wymieszać.
- farsz serowo-budyniowy
Innym pysznym pomysłem na farsz jest nadzienie serowo-budyniowe. To klasyczna propozycja do rogalików, którą polubią wszyscy. Aby taką zrobić, wystarczy 250 g gęstego homogenizowanego serka śmietankowego zmiksować z 1 czubatą łyżką proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego) oraz 1 żółtkiem, 3 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.
- farsz kokosowy
Przygotować możecie również nadzienie kokosowe. Wystarczy zagotować szklankę mleka z połową szklanki cukru, a następnie wymieszać 200 g wiórków z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać - do zgęstnienia masy, a następnie wystudzić. Powstanie w ten sposób domowy „budyń” kokosowy. Takim nadzieniem możecie zastąpić to z przepisu poniżej.
Dla nowicjuszy rogaliki mogą wydawać się czasochłonne i skomplikowane - szczególnie przygotowanie i zwijanie ciasta. Początkującym i tym, którzy lubią oszczędzać czas w kuchni, sprawę znacznie ułatwią arkusze gotowego ciasta francuskiego. Do orzechowego, klasycznego nadzienia koniecznie dodajcie pół łyżeczki cynamonu. Ta przyprawa genialnie podkreśla smak zmielonych orzechów włoskich.
Puszyste rogaliki bez drożdży - przepis
Składniki na ciasto (na ok. 15 rogalików):
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 białko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie nadzienie: zmiksujcie lub pokruszcie drobno orzechy (do konsystencji podobnej do żwiru). Dodajcie do orzechów mąkę, bułkę tartą, cynamon, cukier i dokładnie wymieszajcie.
- W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 190 st. C.
- Arkusz ciasta rozłóżcie na blacie wyłożonym kawałkiem papieru do pieczenia. Pokrójcie ciasto na trójkąty (dłuższy bok arkusza powinien być podstawą każdego trójkąta).
- U podstawy każdego trójkąta nałóżcie po 1 czubatej łyżce farszu i zwijajcie od podstawy do wierzchołka, a następnie wygnijcie nieco rogi każdego rogalika. Posmarujcie wierzch rozmąconym żółtkiem.
- Rogaliki pieczcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 minut w temp. 190 st. C.
- Przygotujcie lukier: wymieszajcie dokładnie cukier puder z mlekiem.
- Jeszcze ciepłe rogaliki polejcie lukrem lub roztopioną czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Po przestudzeniu, zamiast polewać je lukrem, możecie też oprószyć je cukrem pudrem.
Komentarze