Do kawy albo herbaty nie ma nic lepszego niż ciasto. Zwykle trzeba jednak zaopatrzyć się wtedy w talerzyk, a czasami też widelec, by uporać się z ukrojonym kawałkiem. Za to ciasteczka czy rogaliki to zupełnie co innego - można je złapać „w biegu”, zjeść ukradkiem i niepostrzeżenie, bez wyciągania talerzyków i widelców. Takie łakocie piecze się z reguły rzadziej niż ciasto, ponieważ w piekarniach czy cukierniach nietrudno o dobre ciasteczka albo rogaliki. A przecież niektóre z nich są po prostu banalne w przygotowaniu i wcale nie trzeba do tego wielu składników ani czasu. Zrobicie je sami. Przykładem są rogaliki z przepisu, który znajdziecie na końcu artykułu. 

Jak zrobić kruche rogaliki bez jajek i cukru?

Jak już wspomnieliśmy, rogaliki da się zrobić minimalnym wysiłkiem i z zaledwie 3 składników. Nie potrzebujecie do tego ani cukru, ani jajek. Pyszne, delikatne i kruche rogaliki można zrobić jedynie z mąki, masła oraz śmietany. To wystarczy, by wyrobić kruche ciasto, z którego wychodzą bardzo smaczne rogale, w sam raz na ząb. 

Do nadziewania możecie użyć czego tylko chcecie. Jeśli zdecydujecie się na dżem, wybierzcie taki, który jest mocno zbity. Inaczej może wyciekać z rogalików. Sprawdzi się też masło orzechowe, powidła śliwkowe oraz czekolada. Wystarczy położyć odrobinę na podstawie każdego trójkącika, z którego powstanie rogalik i ciasno zawinąć. 

Przepis na rogaliki bez cukru i jajek

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18%

Opcjonalnie: marmolada lub dżem do nadziewania lub cukier puder do posypania gotowych wypieków. 

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę wsypcie mąkę, wlejcie do niej śmietanę oraz zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki.
  2. Połączcie ze sobą składniki najpierw za pomocą noża, a później rękami. Chodzi o to, by ciasto nie zdążyło się ogrzać od waszych dłoni. 
  3. Gotową kulę z ciasta podzielcie sobie na 5 równych części. Po kolei rozwałkujcie je na cienki placek i każdą z nich podzielcie na 8 trójkącików. 
  4. Następnie na podstawie każdego z nich połóżcie łyżeczkę wybranego nadzienia, np. marmolady. Możecie też pominąć ten krok.
  5. Zwińcie trójkąt w rulonik, zaczynając od podstawy. Powtórzcie te kroki, aż skończy się całe ciasto.
  6. Wyłóżcie dużą blachę (albo kilka mniejszych) papierem do pieczenia i połóżcie rogaliki tak, by się nie stykały. 
  7. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez ok. 20 minut. Czas ten może być nieco krótszy lub dłuższy, w zależności od piekarnika. Gotowe rogaliki powinny być zrumienione z wierzchu.
  8. Gdy już się upieką, wyjmijcie je z pieca i posypcie cukrem pudrem.