Program ma pewien cel, którego założeniem jest wybranie wśród grupy gospodarza, który wraz z Rachel ugotuje wybrane przez nią dwa przepisy. Możemy w nim zobaczyć jak powstaje danie główne, którym jest Confit z kurczaka, rozmarynowane ziemniaki i duszona soczewica oraz przystawkę czyli przegrzebki z kapustą boczkiem i pomarańczami.

Przed przygotowaniem dania Rachel tłumaczy dostatecznie wykonanie potrawy, pokazuje swoje najlepsze kulinarne triki i udziela bardzo sensownych porad, które są niezwykle przydatne dla gospodarza, ponieważ w niedługim czasie będzie on musiał odtworzyć wykonanie dania i ugościć nim swoich przyjaciół. Gospodarz ujawnia swoje kilkakrotne powtarzanie dania, którym chciał się popisać podczas wspólnego wieczoru z przyjaciółmi, jednak z Rachel i jej cennymi radami wykona popisowe danie tylko raz i efektownie!

W programie widzimy również projektanta odpowiedzialnego za stworzenie odpowiedniego klimatu, pełnego pomysłów i nietuzinkowych dekoracji. Bardzo spodobał mi się pomysł ze świeczkami wykonanymi z winnego korka wkręconego w butelkę od wina. Kilka butelek spowodowało niesamowity klimat, nastrój współgrał z podanymi potrawami i deserem wykonanym jako niespodzianka dla gości.

Program bardzo przejrzysty, jasny i zrozumiały. Potrawy wykonane z ogólnodostępnych produktów, dość proste w wykonaniu choć wyrafinowane. Podobają mi się szczegóły krok po kroku i zauważyłam wraz z nimi radę nawet dla samej siebie. Zawsze miałam problem z przygotowaniem sałatki z grejpfrutów, dzięki obejrzeniu programu dostrzegłam w jaki sposób trzymać nóż i w którym momencie go obrócić by płaty owocu lekko odchodziły i nie traciły na kształcie. Jedynie czego mi brakuje to przyciągającej muzyki w tle bo przecież jest ona bardzo ważna a obecna troszkę  rozprasza.

 

Dziękuję za możliwość obejrzenia przedpremierowego odcinka Redakcji Bobyy.pl