Perfekcyjne domowe kotlety mielone powinny być soczyste, rumiane i odpowiednio wyraziste w smaku. Niestety, z tym ostatnim punktem bywa różnie. Czasami danie wychodzi dość jałowe i nijakie. Aby zapobiec takiemu scenariuszowi, wystarczy dorzucić do mielonego mięsa paprykę, ale nie taką zwykłą. Sposób doprawienia poznałam w czasie urlopu za granicą i nie wracam już do dawnej receptury. Zobaczcie wyjątkowy przepis na kotlety mielone po węgiersku i koniecznie przetestujcie tę wersję w swoich kuchniach. Z pewnością nie pożałujecie.
Kotlety mielone po węgiersku - co będzie wam potrzebne?
Jak zrobić dobre mielone kotlety? Podstawą są oczywiście wysokiej jakości mięso, świeże jajko i namoczona w mleku bułka, ale to nie wszystko. Aby uzyskać odpowiedni smak, kluczowe są bowiem przyprawy. Sama sól i pieprz nie wystarczą. Najpyszniejsze połączenie uzyskacie, przygotowując węgierskie kotlety mielone z dodatkiem 3 rodzajów mielonej papryki: słodkiej, ostrej oraz wędzonej. W przeciwieństwie do zwykłych mielonych, które potrafią wychodzić suche i twarde, te przygotowane w paprykowym sosie zachwycają miękkością i soczystością. Zobaczcie, jak je zrobić. To banalnie proste, a smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Podczas przygotowywania kotletów mielonych po węgiersku pamiętajcie też, żeby zmoczyć ręce w zimnej wodzie przed formowaniem kotletów. Dzięki temu mięso zyska dodatkowe nawilżenie, a wasze kotlety będą miały idealny kształt.
Kotlety mielone po węgiersku - przepis krok po kroku
Składniki na kotlety:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 duże jajko
- 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: 1 ząbek czosnku.
Składniki na sos:
- 1 duża cebula
- 2 szklanki bulionu
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- po 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej słodkiej i ostrej
- 1 szczypta czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie, do zagęszczenia: 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namoczcie w mleku i odstawcie, aż wchłonie cały płyn. Do mięsa mielonego wbijcie jajko i wsypcie wszystkie przyprawy. Dodajcie też odciśniętą bułkę i dokładnie wyróbcie masę.
2. Przyprawione mięso mielone formujcie w niewielkie kotleciki i smażcie je, aż zarumienią się na zewnątrz. W środku powinny być jeszcze półsurowe. Zdejmijcie kotlety z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzućcie posiekaną cebulkę i (opcjonalnie) czosnek. Kiedy się zeszkli, dodajcie wcześniej usmażone kotlety, zalejcie wszystko bulionem, wlejcie sos sojowy, dodajcie 3 rodzaje mielonej papryki oraz liście laurowe i ziele angielskie.
3. Kotlety mielone w sosie węgierskim duście na małej mocy palnika przez około 30 minut. Pod koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i czosnek niedźwiedzi. Sos możecie zagęścić mąka ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.
Komentarze