Perfekcyjne domowe kotlety mielone powinny być soczyste, rumiane i odpowiednio wyraziste w smaku. Niestety, z tym ostatnim punktem bywa różnie. Czasami danie wychodzi dość jałowe i nijakie. Aby zapobiec takiemu scenariuszowi, wystarczy dorzucić do mielonego mięsa paprykę, ale nie taką zwykłą. Sposób doprawienia poznałam w czasie urlopu za granicą i nie wracam już do dawnej receptury. Zobaczcie wyjątkowy przepis na kotlety mielone po węgiersku i koniecznie przetestujcie tę wersję w swoich kuchniach. Z pewnością nie pożałujecie.

Kotlety mielone po węgiersku - co będzie wam potrzebne?

Jak zrobić dobre mielone kotlety? Podstawą są oczywiście wysokiej jakości mięso, świeże jajko i namoczona w mleku bułka, ale to nie wszystko. Aby uzyskać odpowiedni smak, kluczowe są bowiem przyprawy. Sama sól i pieprz nie wystarczą. Najpyszniejsze połączenie uzyskacie, przygotowując węgierskie kotlety mielone z dodatkiem 3 rodzajów mielonej papryki: słodkiej, ostrej oraz wędzonej. W przeciwieństwie do zwykłych mielonych, które potrafią wychodzić suche i twarde, te przygotowane w paprykowym sosie zachwycają miękkością i soczystością. Zobaczcie, jak je zrobić. To banalnie proste, a smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Podczas przygotowywania kotletów mielonych po węgiersku pamiętajcie też, żeby zmoczyć ręce w zimnej wodzie przed formowaniem kotletów. Dzięki temu mięso zyska dodatkowe nawilżenie, a wasze kotlety będą miały idealny kształt. 

Kotlety mielone po węgiersku - przepis krok po kroku

Składniki na kotlety:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 duże jajko
  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: 1 ząbek czosnku.

Składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • po 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej słodkiej i ostrej
  • 1 szczypta czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie, do zagęszczenia: 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

1. Bułkę namoczcie w mleku i odstawcie, aż wchłonie cały płyn. Do mięsa mielonego wbijcie jajko i wsypcie wszystkie przyprawy. Dodajcie też odciśniętą bułkę i dokładnie wyróbcie masę. 

2. Przyprawione mięso mielone formujcie w niewielkie kotleciki i smażcie je, aż zarumienią się na zewnątrz. W środku powinny być jeszcze półsurowe. Zdejmijcie kotlety z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzućcie posiekaną cebulkę i (opcjonalnie) czosnek. Kiedy się zeszkli, dodajcie wcześniej usmażone kotlety,  zalejcie wszystko bulionem, wlejcie sos sojowy, dodajcie 3 rodzaje mielonej papryki oraz liście laurowe i ziele angielskie.

3. Kotlety mielone w sosie węgierskim duście na małej mocy palnika przez około 30 minut. Pod koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i czosnek niedźwiedzi. Sos możecie zagęścić mąka ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.